Původní snímek z roku 1973 s Libuškou Šafránkovou (†68) a Pavlem Trávníčkem (70) v hlavních rolích, který vznikl v československé a východoněmecké koprodukci, se nejenom v Česku, ale i v Německu a Norsku stal kultovní klasikou s početnou obcí fanoušků. Každoročně se z jeho repríz na Vánoce těší diváci jak v Česku, tak i v zahraničí. Nestárnoucí klasika se však dočkala nového kabátku, a na plátna kin se chystá „zaútočit“ od 12. listopadu. Norský film Tre nøtter til Askepott se již dočkal prvního traileru, který je „našlapaný“, jak se říká, od prvních vteřin.

V něm je prakticky vše, co známe i z česko-německé adaptace, co vznikla na zámku v Moriztburgu a na vodním hradě Švihov. Krásná dívka uzurpovaná přísnou macechou, co se prohání po zasněžených planinách na koni, a jedinými přáteli jsou jí, kromě starého čeledína, pejsek a sova. Princ a jeho tři kumpáni, co nemají na práci nic jiného nežli běhat po lese, střílet zvěř, a prchat před svými učiteli. Ples plný překrásných rób, na který Popelka vkráčí, zářící jako klenot. A jeden ztracený střevíček na zatraceně drobnou nožku, díky němuž si pak ústřední dvojice v závěru padne do náruče. Mnohé momenty jsou až překvapivě stejné a prakticky doslovně okopírované z filmu Václava Vorlíčka (†88).

VIDEO: Tre nøtter til Askepott - norská verze Třech oříšků pro Popelku

Video
Video se připravuje ...

Norská verze Třech oříšků pro Popelku zveřejnila trailer! Nordisk Film

V norské verzi nás však budou čekat i záběry mnohem epičtější – polární záře nad zámkem a dlouhé letecké záběry na krásnou krajinu, která fanouškům žánry možná připomene filmovou sérii Pána prstenů. Šetřit se nebude asi s postprodukčními triky, šaty z oříšku se vyloupnou skutečně kouzelně. Rovněž dramatická hudba, která trailer doprovází, jako kdyby podmalovávala výpravný fantasy příběh nežli pohádku. Ve snímku si dokonce zahraje i norský herec Kristofer Hivju (42), jenž se divákům známý coby Tormund ze Hry o trůny. Zda diváky bude čekat i humor, například v podobě nezapomenutelné Droběny, kterou si s gustem střihla tehdy sedmatřicetiletá Helena Růžičková (†67), to se ukáže nejspíš až v kině.

Hlavní roli v Tre nøtter til Askepott svěřili tvůrci skandinávské popové zpěvačce Astrid Smeplassové (24), která se v době natáčení ve skanzenu Maihaugen v Lillehammeru, v němž se nachází na 200 historických budov, nechala slyšet, že hlavní hrdinku pojala jako odvážný a „cool“ vzor pro mladé dívky. „Člověk sleduje její cestu, na níž ji utlačuje macecha, zažívá mobbing,“ řekla herečka a zpěvačka norskému rozhlasu NRK. „Postupně nabývá sebevědomí a staví se na odpor. Rychle jezdí na koni a loví, ačkoliv je dívka,“ dodala.

Astrid Smeplassová má prý českou pohádku velice ráda. „Originál je fantastický a v srdcích mnoha lidí má zvláštní místo. Můžeme jen doufat, že si lidé oblíbí také novou verzi,“ prohlásila talentovaná mladá žena, jejíž klipy mají na YouTube až 3,5 milionu shlédnutí.

Fotogalerie
93 fotografií