Nejslavnější česká pohádka. Klenot národní kinematografie a nejslavnější film Václava Vorlíčka. Řeč je o pohádce Tři oříšky pro Popelku.

Režisér Václav Vorlíček si původně pro hlavní roli vyhlédl herečku Janu Preissovou, ta byla ale v době natáčení v pokročilém stádiu těhotenství a režisér se musel poohlédnout jinde.

Libuše Šafránková měla velké plus, že uměla jezdit na koni i bez sedla. Téměř všechny scény natočila sama, kaskadérka ji nahradila pouze ve scéně, kdy v lese přeskakuje strom.

Máte, milé dámy, rády sonorní hlas prince v podání Pavla Trávníčka, tak vězte, že je to hlas Petra Svojtky, který ho musel předabovat, protože Trávníček sice vypadal jako Alain Delon, ale měl silný brněnský akcent.

S nedostatkem sněhu u královského zámku v Moritzburgu si štáb poradil tak jak bývalo v té době zvykem. Na místo nechali navést umělý sníh, ale z rozemletých kostí z rybí konzervárny. Asi není třeba vysvětlovat, jak takový sníh v umělém počasí zapáchal.

Popelčin kůň Jurášek je už skoro ikonický, akorát že ve skutečnosti nebyl jeden, ale hned tři. Vzhledem k tomu, že se živá zvířata v době vzniku filmu nesměla převážet přes hranice, musel být jeden Jurášek přítomen v Německu a další dva v Česku.

Pamětníci filmu toho hodně navyprávěli o tom, že Vladimír Menšík v době natáčení měl řekněme více než kladný vztah k alkoholu, no, nechme to pamětníkům, ale pravdou je, že ve chvíli, kdy se všichni v závěrečné scéně na dvoře radují, Vladimír Menšík se neraduje a hledí někam za kameru. Prý měl za sebou krušnou noc.

Zajímavé je obsazení režiséra, původně měl totiž film režírovat Jiří Menzel, ale barrandovský cenzor Ludvík Toman to nechtěl dovolit, tak vybral Václava Vorlíčka. Menzel ve své knize vzpomínek píše, že pohádku sám odmítl, protože nechtěl točit s německými herci. Tak si vyberte.

Více pikanterií v pořadu Českej biják na Mall.tv!

Fotogalerie
17 fotografií