Truchlící Josef Abrhám, manžel národem milované „Popelky“ Libušky Šafránkové, se na posledním rozloučení s jeho paní objevil ve špatném zdravotním stavu. Do obřadní síně byl převezen na kolečkovém křesle, krytý před zvídavými pohledy všech okolo deštníky. Také k restauraci, která byla uzavřena pro veřejnost a bedlivě střežena, aby do podniku nikdo nezvaný neproklouznul, ho přepravila ochranka autem, na rozdíl od ostatních hostů, kteří šli po svých. „Chtěl být s celou rodinou, i když se vůbec necítil dobře,“ řekl Nedělnímu Aha! jeden z hostů, který si nepřál být jmenován.

Josefa Abrháma, jenž se zapsal do srdcí diváků například jako lstivý Dalibor Vrána z komedie Vrchní, prchni!, anebo jako charismatický doktor Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města, odchod manželky velmi zdrtil. I přes podlomené zdraví ale zvládl před kostelem sv. Anežky přijmout několik kondolencí od kamarádů a kolegů. Nechybělo také podání ruky od faráře a rodinného přítele Jakuba Sadílka (42).

VIDEO: Jan Hrušínský na pohřbu Šafránkové: Věřil jsem jí jako herečce i člověku

Nebyl přitom jediný, kdo byl fyzicky indisponován – jeho jediný potomek, syn Josef, měl na pohřbu maminky kvůli zranění hůl. Ve čtvrtek, tedy pouhý den před smutečním obřadem, si totiž poranil nohu. Na kar však šel pěšky, v doprovodu ministra kultury Lubomíra Zaorálka (64), a také během obřadu i přes zjevnou bolest za pomoci své manželky poklekl a modlil se za duši ženy, která ho vychovala.

Ačkoliv je kar smutnou událostí, někteří hosté z něj odcházeli s úsměvem. Patřila mezi ně např. herečka Bára Kodetová (50), která dorazila s maminkou Soňou (76). Na zesnulou umělkyni, která zazářila nejenom v pohádkách Tři oříšky pro Popelku či Třetí princ, ale také v komedii Svatební cesta do Jiljí, v Obecné škole či v Koljovi, vzpomínali její bližní až do večerních hodin. Například sestra Šafránkové Miroslava (63), která si s Libuškou zahrála v pohádce Karla Kachyni (†79) Malá mořská víla, však odcházela z karu poměrně brzy – již po 19. hodině. Pohřeb jako takový přitom začínal v 16:00 a trval zhruba do půl šesté.

VIDEO: Poslední cesta Libuše Šafránkové (†68): Potlesk při vynášení rakve

Video
Video se připravuje ...

Poslední cesta Libuše Šafránkové (†68): Potlesk při vynášení rakve ČTK

Fotogalerie
369 fotografií