Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejsilnější okamžiky pohřbu Šafránkové (†68): Nemocný Abrhám, klečící sestra a trapas Vetchého! Havlová pobavila

/
  • Nejsilnější okamžiky z pohřbu Libušky Šafránkové.
    26. června 2021 ● 05:00

    Rodina, přátelé a kolegové se v pátek od 16 hodin loučili se všemi milovanou herečkou Libuší Šafránkovou (†68). Zádušní mši předcházelo rozloučení veřejnosti, která zesnulé Popelce nosila květiny a další dary k pietě, jež vznikla záhy po hereččině smrti. Emoce na pražském Spořilově v kostele sv. Anežky České by se daly krájet a udály se zde nezapomenutelné chvíle, které vám nyní připomeneme.

  • 1.

    Celodenní loučení s Popelkou

    V pátek od 10 hodin začalo poslední rozloučení s herečkou Libuškou Šafránkovou, které skončilo až kolem 17. hodiny. Od 10 do 14 hodin se konalo pouze veřejně před spořilovským kostele sv. Anežky České, poté od 16 hodin začala soukromá zádušní mše, na které byla přítomná Popelčina rodina, mnoho kolegů a přátel. Lidé ji ovšem mohli sledovat na obrazovce umístěné na kostele či na živém streamu Blesk.cz.

    S oblíbenou herečkou se přicházejí rozloučit davy lidí.
    Autor: Blesk:Martin Přibyl CNC

  • 2.

    Popelčin střevíček

    Na světle hnědé rakvi zesnulé herečky byl celý den symbolicky postavený růžový střevíček. Podobný tomu, který jako legendární Popelka ztratila při útěku z bálu.

    S oblíbenou herečkou se přišly rozloučit davy lidí.
    Autor: Blesk:foto CNC: Marek Patek

  • 3.

    Zlomeny Jan Kačer

    Téměř hodinu a půl před začátkem zádušní mše dorazil na místo herec Jan Kačer(84). Tomu v pondělí zemřela manželka a herečka Nina Divíšková (†84), která sice léta bojovala s Alzheimerovou chorobou, ale jak herec pro Blesk přiznal, smrt její kamarádky Libušky Šafránkové byla pro ni fatální ranou. Sám byl smrtí obou žen natolik zlomený, že váhal, jestli zvládne absolvovat poslední rozloučení s herečkou. Nakonec to ale zvládl a dnes pochová i svoji ženu v kostele ve Slivenci.

    Poslední rozloučení s Libuškou Šafránkovou - Jan Kačer
    Autor: CNC_Marek Pátek, David Kundrát

  • 4.

    Nebe plakalo

    Patnáct minut před začátkem mše ze zatažené oblohy začaly padat kapky vody. Náhoda? Možná i nebe plakalo nad skonem legendární herečky.

    Poslední rozloučení s Libuškou Šafránkovou
    Autor: CNC_Martin Hykl

  • 5.

    Příjezd zdrceného Abrháma

    Pouhých pět minut před začátkem posledního rozloučení přijela před kostel na Spořilově dodávka s černými skly. Z ní nejdříve ochranka vyndala a složila invalidní vozík, na který poté přemístila nemohoucího herce a vdovce Josefa Abrháma.

    Toho se sice snažila přítomná ochranka skrýt před hledáčky fotoaparátů a kamerami, přesto veřejnosti neunikl aktuální hercův stav. Pohublý, s nepřítomným a smutným výrazem herec naposledy vyprovodil svoji životní lásku Libušku Šafránkovou.

    Poslední rozloučení s Libuškou Šafránkovou - vdovec Josef Abrhám
    Autor: CNC_Marek Pátek

  • 6.

    Plačící syn Josef

    Jediný syn hereckého páru Josef během smutečního obřadu neudržel slzy. Skon jeho matky Libušky byl pro všechny, včetně rodiny, šok.

    Poslední rozloučení s Libuškou Šafránkovou - truchlící rodina
    Autor: Reprofoto

  • 7.

    Klečící sestra Miroslava

    Mladší sestra Miroslava (62) měla k Libušce celý život velmi blízko. Během pohřbu usedavě plakala a nakonec klečela na zemi a modlila se za duši zemřelé sestry. Nedlouho nato se k ní přidal i syn Josef Abrhám mladší.

    Poslední rozloučení s Libuškou Šafránkovou - sestra Miroslava na kolenou
    Autor: reprofoto

  • 8.

    Trapas Vetchého

    Dalším z těch, kteří si připravili na poslední rozloučení smuteční proslov, měl být Ondřej Vetchý (59). Když byl však vyzván, zjistilo se, že v kostele není vůbec přítomen. Trapnou chvíli ticha zachránil divadelní principál Jan Hrušínský (66), který se ujal slova. Poté Vetchý dorazil a začal s připraveným proslovem, v němž se dostal i k politickému dění. Rodina přitom odmítla udělat z posledního rozloučení politickou kampaň a politikům zakázala na pohřeb vstup.

    Poslední rozloučení s Libuškou Šafránkovou - Ondřej Vetchý
    Autor: reprofoto

  • 9.

    Dagmar Havlová rozesmála kostel

    Dagmar Havlová dostala úkol od Libuščina syna Josefa, aby řekla na smutečním obřadu také něco veselého. A to se skutečně povedlo. Už v úvodu, kdy začala vyprávět historku, jak se se Šafránkovou poprvé potkaly na brněnské JAMU, spletla rok a místo 1968 řekla 1948. Sice se hned opravila, ale o to víc byli všichni přítomní pobaveni. Smích pokračoval, když brněnskou hantýrkou názorně citovala, jak ono roztomilé seznámení proběhlo. „Ahoj, já su Libuška Šafránková ze Šlapanic.“ „Já su Dagmar Veškrnová z Židenic.“ „Jestli chceš, budeme se kamarádit, jo?“ nabídla Libuška v té době budoucí první dámě. A tak začalo jejich celoživotní přátelství.

    Poslední rozloučení s Libuškou Šafránkovou - Dagmar Havlová
    Autor: reprofoto

  • 10.

    Zpěv a pláč na závěr

    Po veselých historkách Dagmar Havlová zazpívala píseň, která ji spojovala s Libuškou, což se závěrem neobešlo bez slz smutku.

    VIDEO: Projev Havlové na pohřbu Šafránkové: Čím rozesmála pozůstalé?

    Video
    Video se připravuje ...

    Projev Havlové na pohřbu Šafránkové: Čím rozesmála pozůstalé? ČTK

  • 11.

    Zpěv samotné Libušky

    Na konci mše zazněla i píseň o štěňátkách, kterou nazpívala Libuška Šafránková k audio nahrávce s názvem O Popelce a jiné pohádky.

    Poslední rozloučení s Libuškou Šafránkovou
    Autor: CNC_David Kundrát

  • 12.

    Potlesk na zastávce

    Faráři, co sloužili mši, vytvořili mezi pozůstalými špalír, šest mužů uchopilo rakev s ostatky herečky a vynesli ji z kostela. Rodina a další smuteční hosté šli za rakví. Když vyšli před kostel, ozvala se trubka Laca Décziho a potlesk na zastávce autobusu. Rakev byla naložena do auta a odvezena. Uložení do rodinného hrobu bude příští týden na hřbitově ve Šlapanicích, odkud Šafránková pocházela.

    Poslední rozloučení s Libuškou Šafránkovou
    Autor: CNC_Pavel Machan, Martin Hykl, David Kundrát

  • 13.

    VIDEO: Vetchý na pohřbu Šafránkové: Nechali jsme se rozdělit

    Video
    Video se připravuje ...

    Vetchý na pohřbu Šafránkové: Nechali jsme se rozdělit ČTK

    Fotogalerie
    262 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 96

laurerahardy: Vetchý jako "neomarxistický liberál"...?? Procházko, pozor na ty procházky za horkého počasí...!

(28. 06. 2021 16:03)

andorea:

(28. 06. 2021 09:32)

andorea: Paní Hlaváčová je velmi nemocná a opravdu od ní nemůžete chtít účast na pohřbu. Nemohla vyprovodit ani manžela pana Munzara, takže tu vynechte.

(28. 06. 2021 09:29)

hejhej: nick55:

(27. 06. 2021 21:21)

nick55: Veškrnovou nemusím, ale její rozloučení bylo osobní, dojemné. Ale to tribunové hřímání Vetchého bylo jako CO ?????? Neskutečně trapné, ještě víc se mi zhnusil.

(27. 06. 2021 21:16)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy