Smrt milované maminky byla pro oba její syny už tak dost těžká. K tomu se ještě připojil traumatický zážitek z jejího pohřbu, kdy museli William (tehdy 15) a Harry (tehdy 12) před zraky veřejnosti kráčet za Dianinou rakví.

„Byla to jedna z nejtěžších věcí, co jsem kdy dělal. Ten pochod, svěřil se v dokumentu BBC s názvem Diana, 7 dní starší William (35), který prý měl pocit, že je zesnulá princezna stále s ním. „Cítil jsem, jako by šla s námi, abychom to vydrželi,“ líčil pohnutě princ.

Již dříve přitom přiznal, že jakýsi ‚duch‘ Diany ho provázel i v jiných důležitých momentech života. Zejména si pak její přítomnost uvědomoval na své svatbě s vévodkyní Kate (35).

Jeho mladší bratr se rovněž nechal slyšet, že pro něj byl maminčin pohřeb peklem. Stejně jako William chtěl truchlit v soukromí, ovšem místo toho chlapci museli dát svůj smutek na odiv před celým světem. „Myslím si, že po žádném dítěti by nic takového neměli chtít, za žádných okolností. Myslím, že dnes by se to nestalo,“ uvedl Harry.

Z pohřbu si vzpomíná hlavně na davy cizích lidí, kteří ho utěšovali: „Pamatuju si, že měli mokré ruce od slz, co si zrovna otřeli.“ Mladý princ se kvůli jejich smutku cítil hloupě. Viděl, jak všichni pláčou, ale on nedokázal uronit slzu, i když šlo o jeho vlastní maminku.

Podle dokumentu měl též původně za Dianinou rakví jít jen její bratr, ovšem princeznin bývalý manžel Charles (68) cítil, že by se měl připojit i on. Posléze se tým, který měl průběh ceremoniálu na starosti, rozhodl, že nesmí chybět ani synové princezny. Ti se tomuto návrhu dlouho bránili a William si nebyl ještě v den pohřbu jistý, zda to zvládne. Celou věc prý nakonec rozčísl dědeček, princ Philip (96). Jednou rukou prý vnuka objal. „Podívej, když půjdu taky, uděláš to?“ cituje jeho slova snímek Diana, 7 dní.

VIDEO: Jak se Willova žena Kate Middleton inspiruje stylem Diany?

Video
Video se připravuje ...

Jak se Kate Middleton inspiruje stylem princezny Diany Youtube.com_Royal Fashion Tube/BPŽ

Fotogalerie
79 fotografií