Od roku 2005 je mercedes v Londýně, kde ho zkoumali místní policejní experti. Ovšem jeho majitel Musa ho chce nyní za každou cenu dostat zpět. „Je moje a chci ho zpátky,“ nechal se slyšet s tím, že už přesně ví, co by chtěl s vozem podniknout.

„Mercedes chci dát americkému muzeu jako symbol úcty. Je to kousek historie, který by se mohl využít k tomu, aby nám připomínal strašnou tragédii,“ plánuje bývalý majitel půjčovny limuzín, v níž si Diana půjčovala auto během pobytu v Paříži před dvaceti lety. Dle odborníků by v případné dražbě mohla cena vraku vystoupat až na 10 milionů liber (v přepočtu asi 287 milionů Kč).

S návrhem Musy ohledně vystavení auta ovšem nesouhlasí osobní strážce princezny Ken Wharfe. „Je to zvrhlý nápad. Rodina a příbuzní Diany to budou určitě považovat za otřesné.“ Koneckonců právě v tomto autě se »Lady Di« vybourala.

Do půjčeného tmavého mercedesu, přezdívaného kvůli robustnosti ‚mamut‘, princezna 30. srpna 1997 krátce před půlnocí nastoupila před hotelem Ritz. Na zadní sedadlo k ní přisedl milenec Dodi Al Fayed (†42), na místo spolujezdce pak usedl bodyguard a volantu se chopil opilý šofér Henri Paul. Vůz sledovalo devět fotografů, kterým se řidič snažil zběsile ujet.

Honička skončila v tunelu Alma na nábřeží Seiny. Limuzína prudce vrazila do zdi a náraz ji odmrštil na třináctý sloup oddělující protisměr. Z posádky vozu přežil pouze osobní strážce, který se jako jediný připoutal. Princezna Diana byla s těžkými zraněními převezena do nemocnice, kde ale následně vydechla naposledy.

Fotogalerie: Letos uběhne 20 let od smrti princezny…
68 fotografií

Její osobní šofér Colin Tebbutt si dodnes tragickou nehodu nepřímo vyčítá. „Myslím, že jeli moc rychle. Přál bych si, abych v tu osudnou noc řídil auto já,“ řekl smutně jeden z nejbližších pracovníků princezny, který dostal od královské rodiny těžký, ale velmi důležitý úkol. Jel do Paříže vyzvednout Dianino mrtvé tělo.

V nemocničním pokoji bylo prý tak hrozné vedro, že musel Tebbutt místnost chladit větráky. „Jakmile jsem se otočil, viděl jsem, jak se jí hýbou vlasy a řasy,“ svěřil se s tím, že mu chvíli trvalo, než se vzpamatoval. Na okamžik sám věřil, že se snad stal nějaký zázrak a princezna lidských srdcí ožila. „Musel jsem chvíli počkat, než jsem znovu dokázal racionálně myslet,“ dodal.

VIDEO: Nový dokument o princezně Dianě, v němž na maminku vzpomínají i princové William a Harry.

Video
Video se připravuje ...

Nový dokument o princezně Dianě youtube

Fotogalerie
59 fotografií