Vůně se Slavíkovým podpisem a pojmenované po jeho hitech se začaly vyrábět v roce 2006 a pokřtěny byly v Gottlandu v Jevanech nedaleko Prahy. Jejich výrobcem byl mezinárodní koncern LR Health & Beauty Systems, jehož českou a slovenskou pobočku založil filantrop a ostravský multimiliardář Aleš Buksa (†75).

„Když spolu s Gottlandem vznikl nápad, že by Karel Gott měl své parfémy, osobně jsem za ním jel na Bertramku a nechal mu vůně namíchat,“ svěřil tehdy Buksa, který se s Gottem kamarádil. Voňavky si tehdy u Buksy objednal jeden ze spolumajitelů Gottlandu s tím, že Slavíkovi bude z každého prodaného flakonu náležet 150 korun.

„Po pár letech jsem přišel na to, že se tak neděje a že Karel přišel o pár milionů. Moc mě to mrzelo,“ netajil potom Buksa, který byl hrdý na to, že má Slavík svůj parfém a že ho vyrábí právě on.

Potom se ale Buksa vrhl na obchodování v Africe a firmu předal Ivoně Selníkové (49), životní družce Martina Chodúra (33), která v kosmetické firmě dosud pracovala jako generální ředitelka. I ta měla enormní zájem Gottovy parfémy vyrábět a prosazovala je. „Po jejím odchodu z firmy koncern ale výrobu parfému zrušil, protože to pro něj nebylo rentabilní. O tom, co LR prodává, totiž plně rozhoduje centrála v Německu,“ dozvědělo se Aha! od jednoho Buksova bývalého zaměstnance.

Tehdy už se ovšem parfémy nejmenovaly podle Gottových písní, ale pouze Eau de parfum Karel Gott Man a Eau de parfum Karel Gott Woman. 

Nadnárodní firmu, která vůně vyráběla, totiž zažaloval hudební skladatel Ladislav Štaidl (†75). Právě jeho zesnulý bratr Jiří (†30) byl autorem textu slavného hitu Lady Carneval, po kterém parfém pojmenovali. „Páni a paní, vím, jak se ruší žal, já tíhnu duší jen k Lady Carneval..,“ zpívá se v písni. Po firmě chtěl tedy Štaidl omluvu a odškodnění přes jeden a půl milionu korun. To už je dnes jedno, voňavky podle vkusu Karla Gotta se už nevyrábějí a pořídit si je můžete maximálně někde v dražbě...

Začala to Elizabeth

První průkopnicí ze světa slavných, která přišla s vlastním parfémem, byla počátkem 90. let hvězda stříbrného plátna Elisabeth Taylor s vůní White Daimonds. V současné době vévodí žebříčkům prodejnosti mezi ženami Britney Spearsová s vůní jménem Midnight Fantasy. V závěsu pak jsou herečky a zpěvačky Jessica SimpsonováI Fancy You, Jennifer Lopezová Live Luxe, Madonna Truth or Dare a BeyoncéMidnight Hea.

Na trhu s voňavkami nezaostávají ani slavní muži, pod svými jmény je prodávají fotbalista David Beckham, zpěvák Justin Bieber, herci Antonio Banderas či Alain Delon, basketbalista Michael Jordan.

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Dominika Gottová: Prorazila v Německu, jako táta! Rádia zahrála její píseň Pro tebe 

Fotogalerie
64 fotografií