Amalee by v květnu oslavila třetí narozeniny. Její náhlý skon zdrtil chovatele i příznivce pražských slonů. Smutnou zprávu zveřejnil na sociálních sítích ředitel zoo Miroslav Bobek. Smrtelné onemocnění postihuje zejména slůňata. „Mívá velice rychlý průběh, který nedokáže zastavit ani okamžitá léčba. Tak tomu bohužel bylo i v případě Amalee,“ uvedl Bobek s tím, že podrobné informace zveřejní Zoo Praha až příští týden.

Zákeřnost herpes viru spočívá zejména v rychlosti. Zvíře může uhynout během několika hodin, dokonce i během několika minut. Svou roli v úmrtnosti hraje i fakt, že dosud neexistuje lék, který by rychle a efektivně účinkoval. Jedinou a nejsilnější ochranou sloních mláďat proti onemocnění je mateřské mléko, které posiluje jejich imunitu. Přesto to ne vždy stačí. Podle zkušeností pro dospělé slony už herpes není tolik nebezpečný.

Je jich teď osm

Pražské stádo nyní čítá osm slonů, a to vůdčího smace Ankora, dvě již odrostlá mláďata Maxe a Rudolfa, narozená v roce 2016. Dále jsou v něm dospělé samice Janita, matka Amalee, Tamara, Gulab, Shanti a nyní nejmladší Lakuna, které budou v březnu tři roky.

Zabil i v Ostravě

Smutnou zkušenost má také ostravská zoo. Herpes virus, který ohrožuje slony na celém světě, tam v lednu 2016 zabil dvouletou samičku Sumitru.

Video
Video se připravuje ...

Zoologická zahrada: Sloni a jejich výskyt v Čechách Videohub

Fotogalerie
35 fotografií