Šokující zprávu zveřejnil Miroslav Bobek na sociálních sítích v pátek krátce před druhou ráno. „Naše nejmladší slůně, Amalee narozená 9. května 2020, podlehlo onemocnění známému jako sloní herpes. To postihuje zejména slůňata a mívá velice rychlý průběh, který nedokáže zastavit ani okamžitá léčba. Tak tomu bohužel bylo i v případě Amalee,“ popsal. 

„Je to pro nás všechny, a nejvíce pro chovatele, zdrcující zpráva. Prosíme o porozumění v tom, že ji bezprostředně nebudeme komentovat a podrobné informace zveřejníme na stránkách Zoo Praha až příští týden,“ dodal. Lidé hned v komentářích začali hojně vyjadřovat soustrast, smutek a lítost, smrt oblíbeného slůněte je velmi zasáhla.

Amalee se narodila slonici Janitě krátce před druhou ráno 9. května 2020, na porod v Zoo Praha čekali dva měsíce – Janita byla březí 683 dní. Slůně bylo podle Bobka po narození právě díky dlouhé březosti veliké – Amalee vážila 124 kilogramů. Otcem Amalee byl samec Ankhor.

Sloni v Zoo Praha

Sloni jsou v pražské zoo chováni od roku 1933. I s Amalee a Lakunou, která se narodila jen o šest týdnů dřívě, jich v údolí slonů žilo devět. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966. Vedle Janity, Tamary, Maxe, Rudiho a Ankhora žije v zahradě i samice Shanti, která si zahrála ve filmu s panem Tauem Poplach v oblacích.

Zahrada má od března 2013 nový areál nazvaný Údolí slonů, který vyšel na 500 milionů korun. Je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela. Sloninec nabízí samostatné stáje i společné vnitřní prostory, které slonům umožňují pohyb i v zimě. Uvnitř mají sloni i vyhřívaný bazén.

Video
Video se připravuje ...

Zoologická zahrada: Sloni a jejich výskyt v Čechách Videohub

Fotogalerie
35 fotografií