Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

27 let od smrti Olgy Havlové (†62): Manželství ve třech, odvaha, tvrdost a zákeřná nemoc

Autor: ČTK, vja - 
27. ledna 2023
05:00

Chudé děvče z předměstí, skladnice a uvaděčka v divadle, aktivistka disentu a první dáma republiky - to byla Olga Havlová, manželka prvního českého prezidenta, která před 27 lety v Praze zemřela na rakovinu ve věku nedožitých 63 let. Odešla v ní důstojná pokračovatelka přerušené tradice obdivovaných a respektovaných manželek hlav státu, tradice založené Charlottou Masarykovou a Hanou Benešovou. Její manželství s Havlem ale nebylo výstavní.

Manželku prvního českého prezidenta Olgu Havlovou si přátelé pamatují jako přísnou a odvážnou ženu, připravenou kdykoli pomoci. Rodačka ze Žižkova, o pár let starší než Václav Havel, byla manželovi oporou v těžkých dobách, po listopadu 1989 se zaměřila na charitativní práci a získala si širokou oblibu. Zemřela už před více než čtvrtstoletím, 27. ledna 1996 ve věku 62 let, lidé na ni ale nezapomněli. Také díky divadelním inscenacím a filmům, kde se v posledních letech objevila.

Odvážná žena připravená pomoci

Například v roce 2015 získala herečka Marie Spurná na Cenách divadelní kritiky vyznamenání za nejlepší ženský výkon za roli Olgy, kterou ztvárnila v Havlově kdysi domovském Divadle Na zábradlí v inscenaci Velvet Havel. O dva roky později se pak inscenací roku v anketě Divadelních novin staly obrazy ze života Olgy Havlové nazvané Olga (Horrory z Hrádečku) v produkci Divadla Letí. A v roce 2020 pak přišel do kin kritikou chválený film Havel, kde Olgu působivě ztvárnila Anna Geislerová.

Jsou lidé, co mlčí, naslouchají, a znenadání pronesou pár slov a je to jak říznutí do vzduchu. To byla Olga,“ popsala svou hrdinku Geislerová. Podobně přitom o své první žene mluvil i Václav Havel. „Byla jakousi mravní jistotou, dovedla naprosto přesně vycítit, kdo moc žvaní anebo kdo se vytahuje, kdo je příliš pyšnej anebo příliš skromnej. Takové to elementární lidské cítění měla a také proto se těšila takovému respektu,“ řekl v televizním dokumentu Paní Olga.

Nalezl jsem v Olze přesně to, co jsem potřeboval: mentální odpověď na mou mentální roztřesenost, střízlivého korektora mých potrhlých nápadů, soukromou oporu mých veřejných dobrodružství,“ napsal kdysi také esejista a dramatik Havel. Jako na skromnou, ale rozhodnou ženu vzpomínali na Olgu Havlovou také jiní lidé, kteří ji dobře znali. „Olga byla pevná bytost, dovedla být tvrdá, ale skromná, hrdá a spolehlivá...,“ řekla o ní například herečka Vlasta Chramostová.

Video  Geislerová jako Olga Havlová: Holka ze Žižkova, která působila jako královna  - Bontonfilm
Video se připravuje ...

Holka ze Žižkova, které učarovalo herectví

Osobnost Havlovy první ženy ovlivnilo prostředí pražského Žižkova, kde se 11. července 1933 jako Olga Šplíchalová narodila. Od svých patnácti let se starala nejen sama o sebe, ale také o pět dětí své starší sestry. Vyučila se u Bati opravářkou punčoch.

Vyrůstala jsem hlavně na ulici, byla jsem divoká a neposlušná,“ vzpomínala později Havlová, která za protektorátu mimo jiné navštěvovala žižkovský Milíčův dům, kde četla knihy a také se seznámila s divadlem.

Tomu propadla, při učení na opravovačku punčoch chodila do soukromých hodin herectví, kde se mohla potkávat s budoucí hereckou elitou. Později pracovala jako účetní nebo prodavačka a nedostatek formálního vzdělání dorovnávala četbou a studiem.

Život pod dohledem StB

Havla jí představili v kavárně Slavia v roce 1953 a společná vášeň pro divadlo je zavedla i do Divadla Na zábradlí, kde byl Václav zprvu kulisákem a později dramaturgem a Olga uvaděčkou. „Nejen, že si rozumíme v pohledu na život, ale byl to i zájem o literaturu, divadlo a výtvarné umění,“ řekla později o svém vztahu s Václavem Havlem.

Po okupaci v srpnu 1968 a během normalizace mu stála věrně po boku, oba byli vystaveni represím, které v roce 1979 vyústily v Havlovo uvěznění. V roce 1982 podepsala Olga Havlová Chartu 77, později se stala členkou redakční rady časopisu „O divadle“ a spolupracovnicí Originálního videojournalu, čímž si vysloužila podobně jako Václav Havel neustálý dohled Státní bezpečnosti.

Spojovaly nás prožitky ze setkání s dobrými přáteli, ale i chvíle, kdy jsme čelili soustavné ‚péči‘ StB. To vzájemné ovlivňování je tu pořád,“ vzpomínala také Olga Havlová, která - byť v soukromém životě si dokázala najít i vlastní prostor - se manželovi během jeho pobytu v komunistickém žaláři snažila pomáhat, žádala třeba přátele, aby mu psali.

Svodům moci nepodlehla

Sama v té době často pobývala na chalupě na Hrádečku, místě, kde spolu Havlovi prožili hodně času a které se za normalizace stávalo společenskou a kulturní křižovatkou. Dramatické události konce roku 1989 vynesly manžele do popředí. Olga ale nepodlehla svodům moci a stále stála za svými názory, jednala sebevědomě a důstojně, nebála se říct věci na rovinu.

„Ať už mluvím s kýmkoliv, s chudým nebo bohatým, vždycky ho beru stejně. Buď je to dobrý nebo špatný člověk, buď je chytrý nebo hloupý, ale na nějaké společenské rozdíly se neohlížím,“ prohlásila jednou. V roli první dámy se soustředila na činnost ve Výboru dobré vůle (VDV), založeném v roce 1990 a nesoucím dnes i její jméno. Dbala na posuzování žádostí a na účelné využití každého nadačního příspěvku, na pohotové poskytování pomoci a udržování kontaktu s dárci i obdarovanými.

Vztah plný nevěr

I když po boku svého muže Olga pevně stála, jejich manželství bylo poznamenané řadou nevěr. V životopisné knize nazvané Havel to popsal jeho tehdejší poradce a mluvčí Michael Žantovský. „Olga stála při něm spíš jako maminka než manželka,“ uvedl bývalý diplomat. „Nevěrný byl už dříve a častokrát se cítil zvláštně povinován o tom Olgu informovat, nějakým způsobem se s tím dokázala vyrovnat,“ šokoval v roce 2014 Žantovský. Havel podle něj dokonce zplodil nemanželské dítě, matka ale nakonec zvolila potrat.

Olga tyto nevěry tolerovala, ostatně vzala si bohéma. Havel ale občas dováděl tak moc, že to i jí bylo nepříjemné. „Záliba, se kterou jí vyprávěl o svých milostných úspěších, a když byl později ve vězení, posílání jejím prostřednictvím něžných vzkazů a básniček ne jedné, ale rovnou dvěma jiným ženám, hraničí s nepochopitelností,“ komentoval Žantovský, který je přesvědčen, že je spolu pojilo jiné pouto než sexuální.

Ani Olga ale nebyla naprosto věrná. Když byl Havel ve vězení, podle Žantovského se sblížila s hercem Divadla Járy Cimrmana Janem Kašparem. „Když to sdělila svému muži a prohlásila jejich život jako sexuálních partnerů za uzavřený, přestože nenavrhovala rozchod, Havel se s tím neuměl sžít,“ popisuje bývalý diplomat. Havel podle něj naléhal, ať Olga vztah ukončí.

Po nástupu Havla na Hrad se podle Žantovského nic nezměnilo, i jako prezident se až příliš rád ohlížel za jinými ženami. Zvlášť patrné to bylo u Dagmar Veškrnové, ale Žantovský v knize naznačil, že nebyla jedinou ženou, na kterou za zády Olgy hleděl. S milenkami se pak podle diplomata opravdu scházel a ve svém prezidentském programu jim dával krycí jména. Veškrnovou si Havel vzal jen rok po smrti Olgy.

Poslední dny strávila mezi nejbližšími

O zdravotních potížích Olgy Havlové se začalo mluvit už roku 1995. V květnu utrpěla ve své rezidenci na Pražském hradě zlomeninu pravé paže a čéšky levé nohy. Posléze absolvovala na urologické klinice Fakultní nemocnice Na bojišti kontrolní testy, které se týkaly jejích dřívějších potíží, a v létě podstoupila v pražské nemocnici Na Homolce operaci hlavy na Leksellově gama noži.

Na podzim 1995 se Olga Havlová podrobila zevrubnému lékařskému vyšetření a pobývala střídavě v nemocnici a doma. Vánoční svátky strávila v kruhu rodinném a během této doby natočila i několik rozhlasových a televizních pořadů. Od podzimu se však nezúčastňovala oficiálních akcí a neobjevovala se na veřejnosti.

Její zdravotní stav se výrazně zhoršil a vyžádal si trvalou nemocniční péči v lednu roku 1996. Poslední dny svého života strávila Olga Havlová doma mezi nejbližšími.

Když důstojná pokračovatelka přerušené tradice respektovaných manželek hlav státu, založené Charlottou Masarykovou a Hanou Benešovou, zemřela, přišly se s Olgou Havlovou na Pražský hrad rozloučit desetitisíce lidí. Dnes její jméno nese mimo jiné cena pro handicapované, kterou uděluje VDV osobnostem, které přes vlastní zdravotní handicap dokážou pomáhat druhým. A od roku 2012 také ulice na pražském Žižkově, odkud pocházela a na který byla hrdá.

Video  Setkání na počest Olgy Havlové (2018)  - David Zima
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 30. ledna 2023 13:16 )

pravda a láska vítězí lží a nenávistí

JaNat ( 27. ledna 2023 23:35 )

Ano, je to jen loutka a poskos NATO a bude na slovo poslouchat to co mu USA, EU a jeho rádci namluví.

JaNat ( 27. ledna 2023 23:33 )

Ochlasta a kur...ník. A toho lidé postavili na podest. Z Václaváku jel rychle do archívu Stb, proč asi? A pokud vyhraje volby pan Pavel bude to to samé. Ten první podepsal co od něho USA chtěly, zatáhl nás do NATO a ten druhý je jejich poskokem.

CHYBULE ( 27. ledna 2023 22:48 )

A to samé je Pavel.Však no nám ještě ukáže.Když se ho ptali co na to říká,že láska apravda zvítězí nad vesnicí,řekl,že se bude vyjadřovat až po volbách.Už nevím, v které to bylo debatě,ale slyšel tocelý národ.

hanka549 ( 27. ledna 2023 17:53 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa