Pro své dobré vztahy s Ruskem a Putinem je Jarek Nohavica dobře známý. Ve světle války zuřící nedaleko našich hranic se ale dočkává ještě větší kritiky, než normálně. Písničkář totiž navzdory okupaci Ukrajiny odmítl vrátit ocenění, které od Putina dostal, a od ruské hlavy státu se nechce distancovat. Řada organizací tak od hudebníka dává ruce pryč. 

Nejprve organizátoři zrušili jeho koncert v polských Katovicích, pak mu Univerzita Palackého v Olomouci sebrala svoje prostory. Teď od něj nechce přijmout peníze ani nezisková organizace Člověk v tísni, která na Ukrajině dlouhodobě pomáhá. 

„Z médií jsme se dozvěděli, že písničkář Jarek Nohavica bude pořádat v Ostravě-Porubě koncert, jehož výtěžek poputuje na naši sbírku SOS Ukrajina. O této iniciativě jsme předem nevěděli, ale i kdyby nám pořadatelé dali vědět dříve, odmítli bychom ji,“ informovala organizace na svém facebooku. 

„Před chvílí jsme tak po dohodě s nimi učinili, oznámili zástupci Člověka v tísni.

VIDEO: Putin ocenil Nohavicu medailí. Český písničkář rusky poděkoval a zazpíval

Video
Video se připravuje ...

Putin ocenil Nohavicu medailí. Český písničkář rusky poděkoval a zazpíval Kremlin.ru

Myslíme si totiž, že je těžko morálně obhajitelné, aby písničkáři zároveň přijímali medaile od autoritářských politiků, kteří nechávají zavírat a zabíjet své oponenty a rozpoutávají války, aby pak hráli jejich obětem a posílali jim peníze na pomoc. S něčím takovým nechceme spojovat dobré jméno Člověka v tísni, sdělili nekompromisně. 

Fotogalerie
115 fotografií