V souvislosti s trestním stíháním Hany Hegerové se v médiích v minulosti objevila řada nepřesností. Chybně se uvádí třeba to, že byla souzena za krádež nebo zpronevěru, že jí na konto přišel milion určený původně pro Gotta, nebo že jí peníze omylem poslala agentura, v níž se účetní přehlédl o řádek. Jak to bylo doopravdy?

Rozsudek

Autor knihy Miroslav Graclík celou kauzu rozklíčoval a dostal se i k rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 6 z 24. července 1980. „Při konečném zpracování hromadného převodního příkazu došlo k přetržení dvou převodních příkazů, které byly za sebou, a k nesprávnému slepení jejich dílů,“ popsala soudkyně Růžena Fatková osudný omyl, jak se Gottovy honoráře dostaly na účet zpěvačky. Nejednalo se ovšem o milion, ale o částku nižší. Na účet Hegerové přišlo »pouze« o 214 285 Kčs víc, než jí náleželo. Pro představu – průměrný obyvatel ČSSR si tehdy za celý rok vydělal asi 30 tisíc korun. Nová škodovka stála dvakrát tolik.

Zpěvačka později tvrdila, že si toho nevšimla. „Svým finančním záležitostem jsem nikdy nevěnovala velkou pozornost. Neměla jsem přehled o svém kontě, ani o tom, jaké částky jsem půjčila známým. Pokud mi chodily výpisy z účtu, tak jsem je ani neotvírala a skladovala je tak, jak přišly,“ hájila se. Nejpozději v polovině února 1979 však Hegerová podle soudu musela vědět, že má najednou na účtu přes čtvrt milionu.

Radosti

První velkou částku – 92 500 korun – utratila z třetiny za kožich a briliantový prsten, tedy za věci, které si už dlouho přála. Zbývajících 60 tisíc uschovala doma na zařízení bytu na Staroměstském náměstí. Když se na vše přišlo, podle knihy proběhlo jednání ve státní bance. Podle účastníků schůzky zpěvačka závazek uznala a projevila ochotu peníze vrátit.

Schůzka probíhala »v přátelské atmosféře« do okamžiku, než ji přítomný právník požádal o podpis písemného prohlášení. Hegerová to odmítla. Řekla, že není solventní, že se poradí s advokátem a druhý den se do banky vrátí. Nepřišla. Podle rozsudku spáchala zpěvačka trestný čin zatajení věci z majetku v socialistickém vlastnictví.

Psychiatr

V přípravném řízení vyšetřili Hegerovou psychiatr a psycholog. Znalci zjistili, že v době spáchání trestného činu netrpěla duševní poruchou, její rozpoznávací a ovládací schopnosti byly zachovány.

Zpěvačce hrozilo od šesti měsíců do pěti let vězení. Rozsudek z 24. července 1980 zní: jeden rok odnětí svobody v první nápravně výchovné skupině a peněžitý trest 20 tisíc. Pokud nebude uhrazen, tak další čtyři měsíce za mřížemi. Podle Archivu Kanceláře prezidenta republiky požádala zpěvačka v té době o milost, vyhověno jí bylo 23. dubna 1981.

Svoboda

Na 177 dnů, které strávila za mřížemi, Hana Hegerová nezapomněla. „Jak se vždycky říká, že zdraví je nade všechno, tak jsem poznala v životě i takovou situaci, kdy jsem říkala – svoboda nade všechno. Co se zdravím, když nemůžete nic,“ vzpomínala v roce 1994 v dokumentu GEN.

Video: Pohřeb Hegerové, který nechtěla! A proč zmizela Hüttnerová ze Slunečné?

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Hegerové, který nechtěla! A proč zmizela Hüttnerová ze Slunečné Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
42 fotografií