Za charismatického Viktora Preisse se Jana Preissová, tehdy ještě Drchalová, provdala před více než padesáti lety, oslavili zlatou svatbu, a jejich vztah patří k těm nejstabilnějším v českém šoubyznysu. A to i přesto, že společně museli překonat jedno velké příkoří – záletný Viktor na začátku 80. let neudržel poklopec na uzdě a vznikla z toho nemanželská dcera. „Její matce tehdy dal peníze za mlčení a myslel, že to nějak projde,“ prozradil po letech na Preisse jeden z jeho uměleckých kolegů.

Vina ho ale nakonec dohnala k přiznání a on se své rodině se vším svěřil. Řekl své manželce i malému synkovi nejen o nevěře, ale i o mimomanželské ratolesti. „Nejde o žádné skandální odhalení. Naše rodina s tím nemá žádný problém,“ vyjádřil se k tomu v roce 2004 jeho syn, taktéž herec, Martin Preiss (48). Rodina se sice otřásla v základech, přesto však zůstala pospolu. „Přece se nemohl ztratit ten kluk, kterého jsem kdysi potkala na schodech. A ve mně je pořád ta holka. Stále je v nás láska a doufám, že bude až do smrti,“ prohlásila Preissová před časem v rozhovoru pro web Národního divadla.

Přesto, že plavovlasá Jana Preissová na televizních obrazovkách obvykle představovala na první pohled křehké, ve svém nitru však silné ženy, ve skutečnosti celý život bojovala s psychickými problémy. Kvůli dlouhodobě neléčeným depresím se nakonec stáhla z veřejného života a přestala hrát, a to nejen ve filmech a seriálech, ale i v divadle. Dokud se o její vážné nemoci nevědělo, jenom se spekulovalo, že herečka, která v sedmdesátých a osmdesátých letech platila za sex-symbol, neunesla své stárnutí. Pravda byla však mnohem smutnější...

Rodinné prokletí těžkými depresemi se totiž přeneslo i na Martina, který se před lety demonstrativně pokusil o sebevraždu. Poté skončil na nějaký čas v léčebně. „Doma došlo k běžnému konfliktu, po kterém moje žena i s dětmi odjela. Mluvili jsme spolu pak po telefonu a ona v afektu řekla, že pokud mě život nebaví a chci se uchlastat, tak ať se seberu a jdu se rovnou do lesa pověsit. A já řekl, že teda jo, a opravdu jsem odešel z domu,“ popisoval později herec osudnou hádku se svou manželkou, vnadnou herečkou Martinou Preissovou (45).

Před dvěma lety se Jana Preissová vrátila na plátna kin. Hlavní role jí byla svěřena po dlouhých dvaceti letech, a Preissová zazářila po boku Bolka Polívky (71). „Hraji hodně starostlivou babičku Janinku. Je mi docela podobná, protože ve skutečnosti jsem starostlivá babička, a jsem jí ráda,“ přiznala stále šaramantní herečka.

VIDEO: Viktor Preiss prozradil, proč se s manželkou vzájemně vyhýbají

Video
Video se připravuje ...

Viktor Preiss: S manželkou se vzájemně vyhýbáme! Řekl proč! Česká televize - GEN

Fotogalerie
36 fotografií