Proč jsou melouny tak oblíbeným letním jídlem? Je to nejen kvůli jejich lahodné chuti, ale také kalorické nenáročnosti. Obsahují totiž z 90 % vodu a 100 gramů má pouze 12 kcal. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. A jaké jsou další důvody, proč byste si je měli dopřávat do sytosti? Melouny mají také velké množství prospěšných vitaminů od A po C, hodně minerálů, které jsou důležité při odbourávání tuků. Antioxidanty v melounu bojují proti volným radikálům v těle, chrání buňky, podporují imunitu, zabraňují zánětlivým procesům v těle. Pro svůj močopudný účinek jsou melouny zvláště vhodné při ledvinových poruchách.

Jak poznáte zralý vodní meloun?

Jak říká známé přísloví – do žen a do melounu nevidíš. Takže často při nákupu tápeme a nevíme, jak vybrat takový, který nebude úplně bez chutě. Existuje několik triků, které vám v obchodě pomohou.

Podle skvrn. Pozornost věnujte skvrně v místě, kde se plod dotýkal země. Měla by být žlutá. Pokud je spíš bílá, meloun nekupujte. V takovém případě totiž rozhodně ještě není zralý.

Podle barvy. Nezáleží ani tak na tom, zda je meloun sytě zelený. I nějaké vady na kráse v podobě šrámů nevadí. Důležitější spíš je, jak vypadá slupka. Čerstvé a vyzrálé plody ji totiž mají lesklou. Rozhodně nikdy nekupujte takové, které ji mají měkkou nebo jsou někde otlačené. A vyhněte se i těm, které jsou na jedné straně výrazně světlé a na té druhé tmavé.

Podle zvuku. Spousta lidí vybírá melouny podle zvuku. Pokud do něj jemně  zaklepete a ozve se vám zvonivě dutý zvuk, měla by to být záruka, že plod bude chutný a sladký.

Podle stopky. Dobrým znamením je také vyschlá stopka, která se začíná stáčet. Bohužel většina melounů v obchodě už stopku nemá.

Stlačení mezi dlaněmi. Další z triků, jak poznat zralý meloun přímo v obchodě, je vzít ho do ruky a stlačit ho. Když zavrže, je zralý. Pozor ale, abyste to nepřehnali a meloun nerozmáčkli.

Melounový salát

Meloun je samozřejmě dobrý jen tak samotný. Ale skvěle se hodí i do nejrůznějších receptů. Co vyzkoušet jednoduchý a osvěžující salát? Podívejte se na naše video a vše hravě zvládnete a skvěle si pochutnáte.