Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Provoňte myčku, odpadkový koš nebo lednici! Tyhle jednoduché tipy vyřeší zápach v kuchyni

/
  • Zápach kuchyně
    Zápach kuchyně (iStock)
    12. července 2023 ● 06:00

    V kuchyni trávíme dost času nejen přípravou pokrmů, ale také jejich konzumací. Jenže občas nám nelibě zapáchající místa – jako jsou odpadkový koš, lednice, mikrovlnka či myčka, dokážou zkazit náladu i chuť k jídlu. Poradíme vám, jak si s tím co nejlépe poradit.

    Zbavit se nepříjemných pachů není nic složitého. Můžete si samozřejmě nakoupit spoustu čisticích prostředků a odstraňovače zápachů. Ale jde to i jinak! Pokud nechcete zatěžovat životní prostředí a rádi byste se vyhnuli zbytečné chemii, můžete to zkusit účinně také přírodní cestou. Podívejte se na následující tipy… 


  • 1.

    Zápach z odpadkového koše

    Autor: iStock

    I když do koše vkládáme jednorázové pytle, které často s odpadky vynášíme, ošklivý zápach i tak přetrvává. Ve skutečnosti to často nejsou samotné odpadky, které zapáchají. Dno koše totiž téměř nikdy nezůstane nezasažené. I sáčkem mohou pronikat nečistoty, drobky, prosakovat vlhkost. Někdy nám i odpadky padají mimo. Jsou tak hned hotovou líhní pro nečistoty a bakterie. Navíc do sebe koš absorbuje různé pachy. Nádobu na odpadky včetně poklopu tedy pravidelně vymývejte horkou vodou, do které přidáte několik lžiček jedlé sody. Ta má totiž velmi dobrou schopnost absorbovat pachy a zároveň účinně čistí. Ideálně po každém vynesení odpadků nebo aspoň jednou týdně. Stejně tak na zápach pomůže, když pod pytlík s odpadky položíte kůru z citronu. Citrusová vůně eliminuje zápach potravin. Jednou za čtrnáct dní slupky nezapomeňte vyměnit za nové.


  • 2.

    Zápach z lednice

    Autor: istock.com

    Při otevření lednice vás málem porazil ošklivý zápach? Je třeba jednat... V prvním kroku je potřeba zbavit se všech viníků. Možná za nepříjemný odér mohou nějaké zkažené potraviny, proto určitě nezapomínejte na pravidelnou kontrolu trvanlivosti. Zdrojem zápachu můžou být ale také špatně zabalené aromatické pokrmy – například různé druhy sýrů, česneková pomazánka apod. Vždy je uložte do dobře uzavřených nádob. Dále je potřeba také myslet na pravidelné vymytí lednice, abychom se vyhli šíření bakterií. K tomu vám dobře pomůže jedlá soda nebo citronová šťáva. Dokážou ale i pohlcovat zápach. Nasypejte jedlou sodu na talířek, položte na dno chladničky a nechte ji tam do druhého dne. V případě citronové šťávy naneste trochu na vatový tamponek a vložte ho do lednice. Jako lapač pachů dobře funguje také talířek s čerstvě mletou kávou, rozkrojená cibule i varný sáček s neuvařenou rýží.


  • 3.

    Zápach z myčky nádobí

    Autor: iStock

    Možná jste žila v domnění, že vnitřek myčky se myje společně s nádobím. Jenže to není tak úplně pravda. Stále zde zůstávají nějaké zbytky jídla, které můžou být zdrojem zápachu. Pokud je neodstraníte manuálně nebo myčku jednou za čas nepročistíte, nemůžete se divit, že vám při každém otevření nebude vonět. Důležité je hlavně pravidelně čistit filtr, který se rychle zanáší zbytky jídla a tuku. Všechna znečištěná voda tak neodteče a zůstává na dně spotřebiče a během pár dnů se začne kazit. To zapříčiní, že se z myčky při každém otevření line do okolí nepříjemný odér. Proto filtr jednou za dva týdny vyndejte a důkladně ho propláchněte pod tekoucí horkou vodou. Myčku je také dobré pravidelně ručně vymývat roztokem s octem či citronovou šťávou, který vám pomůže neutralizovat všechny potenciální pachy. Další možností, jak myčku vyčistit a zbavit zápachu, je použití jedlé sody. Jak na to? Dva malé sáčky přesypte do nějaké misky a tu položte do spodního koše. Část můžete nasypat i do prostoru pro mycí prostředek. Myčku nastavte na nejvyšší teplotu a delší dobu mytí a pusťte na prázdno.


  • 4.

    Zápach z mikrovlnky

    Autor: iStock

    I z mikrovlnné trouby se při pravidelném používání line dosti nepříjemný zápach. A to hlavně v případě, že zapomínáme na čištění. Usazená mastnota a zbytky ohřívaných jídel se hromadí a samozřejmě zapáchají. Přitom odstranění špíny i zápachu není nic složitého. A bylo by opravdu zbytečné si ničit chuť ohřívaných potravin chemickými čisticími prostředky, když vám stejnou službu udělá přírodní produkt. Nejlepším řešením je tedy vložit do misky hrnek vody společně s plátky citronu a nechat tuto směs ohřát na 2–5 minut na nejvyšší výkon. Poté, co misku vyndáte, všechny zaschlé zbytky potravin se nádherně uvolní, mastnota povolí. Poté troubu lehko umyjte a vytřete dosucha. Citronové výpary uvolní nejen zaschlou špínu, ale neutralizují také zápach.

  • 5.

    Další pachy v kuchyni

    Autor: iStock

    Při vaření by většinu pachů měla odsát digestoř. Ale ne vždy je to stoprocentní a nelibá vůně nám dokáže zkazit i chuť k jídlu. Příště vyzkoušejte osvědčený trik našich babiček. Stačí, když při vaření povaříte i nějaké aromatické byliny v nezakrytém hrnci. Velmi vhodné jsou například máta, šalvěj, levandule, dobromysl, heřmánek a mateřídouška, které do sebe všechny nepříjemné pachy pohltí. Pokud vás trápí zápach, který vzniká při smažení pokrmů, položte vedle sporáku misku s bílým octem.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy