Řešení se nabízí několik. Od těch méně náročných, jako je použití okenních žaluzií nebo větráku, až po ty finančně nákladnější v podobě klimatizace. Právě pořízení klimatizace může být vhodnou volbou, jak vedra uvnitř v bytě či domě příjemně strávit. Jak však připomíná Bohemia Energy, je dobré si rozmyslet její správný výběr, aby se z výhodné koupě nestal energetický žrout. A rovněž si porovnat, zda úsporu neznásobit i změnou dodavatele elektřiny. Ta vás navíc nic nestojí, ale celkově v rodinném rozpočtu může ušetřit až tisíce korun ročně.

Energetický štítek napoví

Při výběru klimatizace byste rozhodně měli vzít v potaz, jakou mají jednotlivé modely spotřebu energie. Vodítkem může být energetický štítek, kdy i u klimatizací platí, že ty s energetickým štítkem A++ jsou jedny nejúspornějších. „Pokud byste klimatizaci s energetickým štítkem A++ používali 600 hodin ročně, vyjde vás její provoz zhruba na 2 500 korun. Provoz klimatizace s energetickým štítkem A při stejně dlouhém provozu se projeví na vašem rodinném rozpočtu a to částkou převyšující 3 000 korun,“ porovnává Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Úsporu podpořte změnou dodavatele

Jestliže chcete dosáhnout maximální úspory, tak kromě pořízení klimatizace A++ uvažujte rovněž o změně dodavatele elektřiny, a to zejména, pokud jste jej dosud neměnili. „Koupí energeticky úspornější klimatizace v kombinaci se změnou dodavatele můžete pouze na jejím provozu dosáhnout roční úspory necelých 900 korun. Za pětileté období je to tedy téměř 4 500 korun a celková úspora domácnosti je při změně dodavatele násobně vyšší,“ dodává Libor Holub z Bohemia Energy. Samotná změna dodavatele vás nic nestojí a ušetřené peníze se vám budou hodit třeba na vysněnou dovolenou.

Tipy na efektivní používání klimatizací

  • Při spuštěné klimatizaci nezapomeňte zavřít okna i dveře.
  • Teplotu nastavte tak, aby v místnosti dosahovala zhruba 24ºC.
  • Nikdy prostory příliš nepodchlazujte, rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou by neměl být více než 7ºC.
  • Nezapomeňte na pravidelné čištění a údržbu.

 

Více informací se dozvíte zde.