Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zbavte domov vlhkosti jednou provždy! 4 tipy, které musíte vyzkoušet

/
  • (Profimedia)
    28. července 2021 ● 06:00

    Zatéká vám do domu nebo do stěn vzlíná voda? Vlhkost ve zdivu je potřeba vyřešit jednou provždy. Škodí totiž nejen vašemu domu, ale i zdraví.

    S nadměrnou vlhkostí zdí se trápí především majitelé starších domů. Příčinou může být chybějící nebo porušená horizontální hydroizolace (její životnost je asi 40 let). Spolu se vzlínající vodou se navíc do zdí dostávají soli rozpuštěné v půdě (sírany, dusičnany a chloridy). Vysrážené sloučeniny se hromadí v pórech v cihlách i omítce, což zabraňuje jejímu rychlému vysychání, a vlhkost kvůli tomu stoupá stále výš. Na stěnách v pokojích se vám pak objeví vlhké mapy se solnými výkvěty, na kterých se rychle množí plíseň. Co s tím? Řešením je sanace.

  • 1.

    Sanace

    Jde o náročný stavební zásah, který by vždy měla provést odborná firma. Poté se doporučuje na zdi nanést sanační omítku, která zajistí, že zdi rychleji vyschnou a vlhká místa se nezačnou opět objevovat. Pomůže také pravidelné větrání. Vedle vody vzlínající od země může vlhkost pronikat do zdí i okny, zatékající střechou a zanesenými nebo špatně namontovanými okapy. V těchto případech stačí zdivo vysušit a vyřešit příčinu zatékání. Pokud není příčina mokrých stěn zjevná, znovu se musíte obrátit na odborníky.

  • 2.

    Pilou proti zdi

    Autor: hydroizolace-sanace.cz

    Nejčastěji uplatňovaným sanačním postupem je podřezání zdiva. V případě cihlových zdí práci zastane pila s vidiovým řetězem, u smíšeného nebo kamenného zdiva je zapotřebí použít diamantové lano a chlazení. Zdi je nutné stabilizovat, aby nepopraskaly. V místech řezu musíte otlouct omítku a nachystat pojezdnou dráhu pro pilu. Do mezery, která v místě řezu vznikla, se vloží izolační polyetylenová fólie a natlučou se plastové klíny, které zabrání sesedání zdiva. Nakonec se mezera vyplní rozpínavou maltou.

  • 3.

    Nerezové řešení

    Autor: hwpanty.cz

    Další sanační metoda využívá vlnité nerezové plechy, které se ručním pneumatickým kladivem nebo speciálním strojem zarážejí do maltové spáry. Vložené plechy pak vytvářejí bariéru proti stoupající vodě. Díky tomu, že se zdi nemusí podřezávat, je tento způsob šetrný vůči statice budovy. Lze jej však využít pouze u zdí s průběžnou spárou, a plech navíc vytváří ve zdivu tepelný most.

  • 4.

    Izolace elektřinou

    Autor: Prins

    Proti vzlínání vody lze zasáhnout tzv. elektroosmózou. Systém se skládá z kladně a záporně nabitých elektrod, řídicí jednotky a propojovacích kabelů. Do vlhkého zdiva se umístí kladné elektrody, které jsou propojeny s řídicí jednotkou a zápornými elektrodami v podzákladí. Stejnosměrný proud pak vytváří elektromagnetické pole, jež zabraňuje vzlínání kapalin a vlhkost spolu s rozpuštěnými minerály tlačí zpět do podloží a mimo stavbu. Elektroosmóza nevyžaduje větší stavební zásah do konstrukce, takže je vhodná i do památkově chráněných objektů. Navíc nahradí vodorovnou i svislou izolaci, protože vlhkost preventivně udržuje mimo zdivo. Bojíte se zvýšeného odběru elektřiny? Zařízení má příkon okolo 6 W, takže vás jeho provoz vyjde přibližně na 300 Kč ročně.

     

    Zajímají vás další tipy a rady odborníka? Celý článek naleznete v aktuálním vydání časopisu Blesk Bydlení. Dočtete se v něm také, jak správně vybrat dveře nebo jakou zahradu má herečka Lucie Benešová. V tištěné či elektronické verzi si ho můžete pohodlně objednat z domova v našem iKiosku ZDE.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy