Lucie dříve pracovala na chirurgické ambulanci a na operačním sále. Teď dojíždí z Českého Těšína do Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj, kde se střídá s ostatními sestrami na dvou pracovištích.

Obavy i pokora

Zatímco v odběrovém stanu se potkává především s lidmi, kteří přijíždějí na výtěr s obavami, dárci rekonvalescentní plazmy přicházejí do transfuzní stanice s pokorou. Uzdravili se a chtějí pomoci. „Lidé si často něco přečtou na internetu a zbytečně se strachují, že jim špejli vrazíme hluboko do nosu. Pak bývají překvapeni, že už je hotovo a že to nebolelo,“ podotýká Lucie a dodává, že dětem u výtěru na uklidnění recituje básničky.

Na odběr plazmy chodí jen dárci vyléčení z covidu, u nichž je laboratorně prověřeno, že mají protilátky. „Hlavně ti, kteří měli horší průběh, tvrdí, že takto chtějí poděkovat, že nemoc zvládli,“ zmiňuje zdravotní sestra.

Být celou směnu v kombinéze je podle ní určitě náročnější než odebírat plazmu a poté ji zpracovávat na přístrojích. „Na druhou stranu nejde o jednoduchou techniku, takže pro mě to znamenalo, abych se ji naučila ovládat. Vzdělávat se musím neustále.“

Pro rychlejší uzdravení

Rekonvalescentní plazma se po zpracování podává nemocným s koronavirem, pomáhá jim k rychlejšímu uzdravení. A protože je plazma vlastně léčivo, panuje na odběrovém pracovišti transfuzní stanice velmi přísná hygiena. Nesmí se tu mj. ani přejít z místnosti do místnosti v tomtéž zdravotnickém oblečení.

Při odběrech rekonvalescentní plazmy sedí v křesle většinou jen muži. Ženy, které rodily, ji darovat nemohou. „Těhotenstvím a porodem u nich mohou vznikat protilátky proti bílým krvinkám plodu, které by u příjemců mohly stav naopak zhoršit. Mohou tedy přijít jen ty, které nerodily ani nebyly těhotné,“ vysvětluje vrchní sestra Helena Paraiová.

Holky a kluci podporují zdravotníky

Lékaři, zdravotní sestry, záchranáři, laboranti či lidé na odběrových místech už přes rok bojují s covidem-19 za naše životy. Prostřednictvím nového projektu Blesku jim teď za jejich nasazení děkují děti ze všech koutů Česka. Redakce všechny vzkazy do nemocnic i do terénu doručí, zdravotníkům na druhém konci republiky i těm z vaší nemocnice. Vaše obrázky a vzkazy jim potvrzují, jak moc si jich vážíme.

Jak se můžete zapojit?

Rodiny, školy, celé třídy nebo jednotlivci mohou tvořit obrázky, koláže či psané vzkazy. Na čistý papír nebo na předlohu, kterou najdete na webu blesk.cz/dekujeme a také po celý týden v Blesku pro ženy. Malí autoři ať se nezapomenou podepsat, stačí křestní jméno, věk a město. Budeme rádi i za jejich fotku s vlastním výtvorem.

Poděkování posílejte...
1. Na mail: dekujeme@cncenter.cz
2. Nebo na adresu: Redakce Blesk, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7. Obálku nadepište heslem »Děkujeme«
3. Nahrávejte přímo na web www.blesk.cz/dekujeme

Pozn.: Odesláním kreseb a fotografií udílíte souhlas s jejich zveřejněním.

Fotogalerie
90 fotografií