Video
Video se připravuje ...

Děti malují obrázky pro zdravotníky a vzkazují Děkujeme! Blesk.cz

Na oddělení ARO pracuje Tomáš od roku 2007. Poslední rok se ale vymyká všem jeho dosavadním zkušenostem. „Za těch třináct let jsem neviděl takovou úmrtnost jako nyní. Je toho vážně hodně,“ říká smutně.

Odchází i mladí

Jeho rukama prošlo mnoho pacientů, kteří, ač byli mladí, přesto nemoci podlehli. S některými se během služby dostal do bližšího kontaktu. „Měl jsem mladého pacienta, který mi dal poslechnout jeho oblíbené písničky německé hudební skupiny Rammstein. Pak jsme si popovídali. A druhý den? Přišel jsem do práce a muž už vůbec nereagoval. Tak jsem mu pustil skupinu Rammstein. Do dvou hodin zemřel,“ popisuje Straka. „Je to jako na běžícím páse. Frmol je v nemocnici opravdu neskutečný,“ mluví o dvanáctihodinových směnách zdravotní bratr Tomáš. V jeho hlase je znát, že sílu na práci sbírá už jen velmi těžko.

Po nemoci bez síly

Sám covid prodělal. Od té doby má zdravotní problémy, které odborníci nazývají postcovidovým syndromem. Dřív si chodil zasportovat, rád posiloval. Kvůli současným potížím tuhle možnost nemá, a tak energii čerpá odpočinkem a doufá, že se brzo z následků vyhrabe. I kvůli přítelkyni a synovi (6).

Vysněné lázně

Tomáš Straka má jedno přání. Aby mohl vyrazit na ozdravný pobyt do lázní. Zatím ale pacientů příliš neubylo, takže si dovolenou nemůže dovolit. Na oddělení s kolegy pracuje dvanáct hodin a střídají denní a noční směny. Celé je tráví ve speciálním obleku.

Už více než rok bojují v první linii se smrtícím covidem-19, zachraňují těžce nemocné. Lékaři, zdravotní sestry, záchranáři, laboranti, lidé na odběrových i očkovacích místech... Těm všem chce Blesk poděkovat. Spolu s vámi a vašimi dětmi. Namalujte našim zdravotníkům vzkaz.

Jak se můžete zapojit?

Rodiny, školy, celé třídy nebo kaž dý za sebe může vytvořit obrázek, lepenou koláž či psaný vzkaz. A to na čistý papír nebo na předlohu, kterou najdete na www.blesk.cz/dekujeme a také po celý týden v Blesku pro ženy. Malí autoři ať se nezapomenou podepsat, stačí křestní jméno, věk a město, budeme rádi i za jejich fotku s vlastním výtvorem.

Poděkování posílejte...

  1. Na mail: dekujeme@cncenter.cz
  2. Nebo na adresu: Redakce Blesk, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7. Obálku nadepište heslem »Děkujeme«
  3. Nahrávejte přímo na www.blesk.cz/dekujeme

Pozn.: Odesláním kreseb a fotografi í udílíte souhlas s jejich zveřejněním.

Video
Video se připravuje ...

Takhle vznikal obrázek pro zdravotníky! 12letá Maruška z Prahy sama natočila časosběrné video Blesk.cz

Fotogalerie
107 fotografií