Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ve Francii pozvali Rusko na oslavy Dne D. Naposledy tam Putin stál po boku Zemana

Autor: ČTK - 
16. dubna 2024
20:45

Kvůli ruské agresi na Ukrajině bude na oslavy 80. výročí vylodění v Normandii sice pozváno Rusko, ale nikoli jeho prezident Vladimir Putin. Informoval o tom dnes deník Le Monde s odkazem na sdružení Mission Libération, které je zodpovědné za organizaci akce konající se na začátku června.

„Rusko však bude pozváno, aby bylo zastoupeno, aby mohl být uctěn význam odhodlání a obětí sovětského lidu a jeho příspěvek k vítězství v roce 1945,“ uvedlo sdružení. Neuvedlo zatím žádné další podrobnosti k tomu, na jaké úrovni by mohlo být Rusko na těchto vzpomínkových akcích v Normandii zastoupeno.

Vylodění spojeneckých vojáků v Normandii 6. června 1944 bylo jednou z klíčových událostí druhé světové války. Po zlomových událostech předchozího roku na východní frontě pokračovala v té době Rudá armáda ve vytlačování Němců ze sovětského území a západní spojenci, kteří se v létě 1943 vylodili na Sicílii a v jižní Itálii, dosáhli Říma. Až invaze do Francie však otevřela hlavní část západní fronty, a přímo tak ohrozila panství nacistického Německa nad celou Evropou.

Putin byl pozván na oslavy 70. výročí vylodění v červnu 2014, a to i přes anexi ukrajinského poloostrova Krymu o tři měsíce dříve, jako uznání vysoké ceny, kterou Rusko zaplatilo v boji proti nacismu. Putin a jeho tehdejší ukrajinský protějšek Petro Porošenko zde spolu poprvé hovořili v době vrcholícího proruského povstání na východě Ukrajiny, z jehož rozdmýchávání a přímého organizování Západ obvinil Moskvu. Tehdy dorazil i český prezident Miloš Zeman.

Setkání, jehož se zúčastnili někdejší francouzský prezident François Hollande a bývalá německá kancléřka Angela Merkelová, připravilo půdu pro rozhovory za účasti těchto čtyř zemí v takzvaném normandském formátu ve snaze najít východisko z ukrajinské krize. Tato jednání pokračovala až do invaze Ruska na Ukrajinu v únoru 2022.

Na druhou stranu Putin nebyl pozván na 75. výročí takzvaného Dne D v roce 2019, kdy se situace na východní Ukrajině zadrhla a vztahy se Západem byly již značně napjaté. Tehdy prohlásil, že to „absolutně není problém“.

Mluvčího ruské prezidenta Dmitrij Peskov dnes uvedl, že Putina o rozhodnutí nikdo oficiálně neinformoval, největší oslavy se ale podle něj stejně konají 9. května v Moskvě, kdy Rusko slaví konec druhé světové války.

Očekává se, že se vysoce symbolického výročí vylodění v Normandii zúčastní i americký prezident Joe Biden. Jeho předchůdce Donald Trump se na cestu do Normandie k 75. výročí v roce 2019 rovněž vydal, stejně jako Barack Obama v roce 2014.

Video  Zeman u Putina: Samý úsměv, samá chvála a řeči o počasí!  - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi