Zapáleného odborníka a turistu již od mládí přitahovaly příběhy bytostí, s nimiž se setkával  na cestách turistického oddílu po různých místech Česka. Jako puberťákům se jim dostala do ruky sbírka povídek o Krakonošovi od Paula Johanna Pretoria ze 17. století. „Tenkrát nás docela pobavila, protože Krkonoš tam vystupoval úplně jinak než v pohádkách. Byl podstatně drsnější a ty příběhy v sobě měly specifickou komiku,“ vzpomínal autor knihy Krakonošova družina.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Krakonoš byl krutý démon. Trautenberg by jeho odplatu asi nepřežil pdc, bp, Červený, Železný

Později v rámci svého bádání se začal zabývat nejen Krakonošem a jeho vznikem a vývojem, ale hlavně zkoumal ostatní bytosti české krajiny a jak moc jejich podobu ovlivňoval Krakonoš. A jaké byly samotné počátky ochránce nejvyššího tuzemského pohoří? První záznamy o něm máme z roku 1561 na mapě Slezska Martina Hellwiga, kde je vyobrazený jako polozvířecí démon.

Děs z Krkonoš

„Ono se zřejmě už tenkrát říkalo, že v Krkonoších něco straší, že se tam vyskytuje nějaké zjevení. K těm jeho nejstarším podobám nemáme tolik zpráv. Některé z těch nejstarších zpráv naopak říkají, že se zjevoval třeba v podobě mnicha nebo někoho, kdo nosí kutnu, která mohla být teoreticky buď mnišská nebo hornická,“ vysvětloval odborník v podcastu.

Teorií, jaký měl Krakonoše, čili rýbrcoul svůj počátek, bylo hned několik. Kromě revenanta či čaroděje existovala i varianta, že byl zakletým horníkem nebo hledačem drahých kovů. O tom, jak po třicetileté válce Krakonoše lidé vnímali, nejlépe svědčí Pretoriovy povídky. „Zachycoval i poměrně brutální případy Krakonošova chování, kupříkladu když jej někdo jenom lehce urazil a on ho shodil ze Sněžky nebo ho roztrhal na kusy, zlomil mu vaz a podobně,“ jmenuje spisovatel brutální pomsty ducha hor. 

Trautenberg by nepřežil...

Krakonoš si v jeho povídkách neodpustil ani nejrůznější rozverné kousky a zlomyslnosti. „Někomu třeba daruje peníze, ten člověk přijde domů a zjistí, že ty peníze se proměnily ve výkaly a podobně. Což se Trautenbergovi naštěstí nikdy nestalo. Humor u Pretoria si vykytuje i relativně obhroublý. Když jmenuji jenom pár těch příkladů, tak napsal příběh, jak Krakonoš obtěžká plukovnici. Skutečně záměrně svede ženu nějakého plukovníka,“ líčil Krakonoše 17. století Jan Pounek.

Trautenberk si nedá říct a nedá, v každém dílu zkouší Krakonoše přechytračit.
Autor: M. Hykl, A. Malachovský, T. Tran, Česká televize

Tohoto Krakonoše znali podle folkloristy i slavní bratři Grimmové a zmínky o něm se dostaly i do tehdejších Uher a dále na Slovinsko. Během 19. století pak dochází k jeho přerodu v pohádkovou bytost, jak jej víceméně známe dnes. Krakonoš se podle Jana Pohunka často měnil podle toho, jak se to danému autorovi hodilo a podléhal také tehdejšímu dobovému vidění a cítění. 

Krakonoš sedmnáctého století by možná řešil tu situaci tak, že by to Trautenberk nepřežil, nebo by byl přinejmenším zmrzačen. I ten pohádkový Krakonoš z večerníčků v sobě trošku toho drsnějšího šibalství má, protože pokud si pamatuji, tak je minimálně jeden díl, který začíná tak, že se Krakonoš zamýšlí nad tím, jak by si dneska vystřelil z Trautenberka. Tudíž to není vždycky tak, že by jenom trestal Trautenbergovu zpupnost,“ smál se host podcastu.

Jaké horské nadpřirozené bytosti Krakonoš ovlivnil, co mělo vliv na jeho proměny a jak se stal komerčním předmětem, prozradil v Blesk Podcast spisovatel a folklorista Jan Pohunek:

Fotogalerie
18 fotografií