Dlouhé měsíce se pětice muzikantek připravovala na největší evropskou hudební soutěž s tradicí už od roku 1956. Po tomto náročném vystoupení a sérii rozhovorů si daly pauzu a tento čtvrtek zahajují dubnovou tour k nové desce Muzika Slavica. V písni Hej mami vzkazují všem „haterům", ať se jdou bodnout, protože jejich slova nedávají smysl.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Po Eurovizi jsme měly strach z rozhovorů, říká zpěvačka Vesny. pdc, bp, Lukáš Červený, Radek Železný

Jejich soutěžní píseň My Sister's Crown má na různých platformách stovky tisíc poslechů a zhlédnutí, ale před Eurovizí vyvolala velké pozdvižení. Kvůli válce Ruska na Ukrajině kritikům vadily motivy videoklipu i samotné téma sesterství, jak Rusové během éry nadvlády Sovětského svazu označovali Ukrajince.  „Je tam několik proruských narativů a taková klasická, nenápadná, měkoučká propaganda," prohlásila v únoru 2023 o skladbě ukrajinská novinářka Marharyta Golobrodská v Blesk Podcast.

Někdo to nepochopil

Podle ní byli Ukrajinci na sociálních sítích zprvu nadšení, že Česká republika vyšle do boje hit, v němž se zpívá i jejich jazykem. Pak přišlo rozčarování. „Nechci, aby Ukrajinci vypadali nevděční, ale když se v písni vyskytují narativy, které šíří Rusko, tak to samozřejmě zabolí a nemůžeme na to neupozornit a zavřít oči," líčila názory části svých spoluobčanů.

Frontmanka kapely Patricie Kaňok Fuxová samozřejmě kritiku v Česku i na Ukrajině vnímala, ale kvůli pravidlům Eurovize se k ní nemohla vyjadřovat. Necelý rok po soutěži s výtkami nesouhlasí. „My jsme v tom textu zpívaly ‚My sister's crown don't take it down,‘ to znamená, nesundavej korunu mojí sestry. Takže celá ta píseň a vlastně i ten videoklip měl vyjádřit podporu sesterství, potažmo od české kapely podporu Ukrajině. Nicméně někdo to nepochopil," povzdechla si Patricie v podcastu.

Na tlak, kterému čelily od lidí na sociálních sítích, ale i novinářů, nebyly připravené. „Ani jsme nevěděly, jak reagovat, bránit se. Šly jsme třeba i na pár rozhovorů, kde nás zahrnuly politickými otázkami a najednou to v nás vzbudilo strach z rozhovorů," líčila těžkosti frontmanka kapely. Po soutěži se k celé situaci vyjádřily příspěvkem na sociálních sítích a tím celou kritiku uzavřely. Z nepříjemné zkušenosti se podle Patricie poučily a naučily se interview lépe zvládat.

Ženy v kapele

Na české hudební scéně působí Vesna jako zjevení, poněvadž čistě ženská formace je poměrně vzácná. Podle Patricie se dívky mezi sebou nehádají, naopak se doplňují a dokáží dobře domluvit. Obává se však toho, jak budou zvládat tvořit i v dalších létech, kdy se z nich stanou maminky. Na stejný problém upozornila letos ve své děkovné řeči na Českých lvech i režisérka animovaných snímků Daria Kascheeva.

„Až střídavě otěhotníme, tak to možná v něčem bude náročné a zároveň mi to dává zpětnou vazbu, že žena v dnešní moderní společnosti musí dělat spoustu kompromisů a pokládat spoustu obětí. Každé rozhodnutí je na úkor něčeho jiného a podmínky nejsou vytvořené tak, aby tu ženu braly na sto procent se všemi biologickými funkcemi, se všemi fázemi. Celá společnost je uzpůsobená tak, jako by ženy fungovaly podobně jako muži, ale ženy fungují úplně jinak než muži," upozorňuje hudebnice na přetrvávající nesrovnalost ve společnosti.

Kde hledala Patricie bezpečí před kritikou, v čem je jejich nová deska průlomová, a proč věří v Moranu a v další bohyně, prozradila Patricie Kaňok Fuxová v Blesk Podcast:

Fotogalerie
59 fotografií