Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Podnikatel Špunar šel pouť s herečkou Rychlíkovou. Spal ve strašidelném klášteře a nesl Troškův dar

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
27. března 2024
05:00

Úspěšný český podnikatel David Špunar(23) v 16 letech s kamarády založil firmu Nenech to být bojující proti šikaně. V roce 2023 se pak vydal spolu s herečkou Sárou Rychlíkovou a YouTuberem Janem Hankem na poutní cestu ze Sieny do Říma. Z jejich cesty vznikl dokument Každý krok se počítá: Řím, který se bude vysílat na ČT2 31. března. Jak se mu cestovalo s populární herečkou Sárou Rychlíkovou, jaký speciální dárek dostal od Zdeňka Trošky a kde se bál? 

Dokumentarista Tadeáš Daněk zaznamenal první poutní cestu, když točil výpravu Kazmy do Santiaga de Compostely. Ve filmu Každý krok se počítá (2022) sleduje, jak populární showman na cestě dlouhé 320 kilometrů odložil masku kontroverzního tvůrce a zcela otevřeně mluvil o sobě. Po úspěchu prvního filmu pak vybral hned tři mladé poutníky, kteří jsou špičky ve svých oborech a natočil jejich pouť. YouTuber Jan Hanko stihl svou cestu osamotě a rychle, zatímco David Špunar šel společně s herečkou Sárou Rychlíkovou. Přeskočila mezi nimi jiskra?

Video  Blesk Podcast: Milionář Špunar šel s herečkou Rychlíkovou poutní cestu  - pdc, bp, Lukáš Červený, Radek Železný
Video se připravuje ...

„Určitě jsme kamarádi,“ popisoval jejich vztah Špunar. „Během té pouti jsme si oba užívali i ten prostor, kdy jsme byli sami a mohli jsme přemýšlet nebo odpočívat a potkávali jsme se občas na ubytováních,“ vysvětloval mladík, který začal vymýšlet aplikace už ve 13 letech a v 16 letech se nechal zplnoletnit, aby mohl založit i svoji první firmu. Při pouti se mu podařilo duševně odpočinout a zároveň dokázal čelit i svému životnímu strachu.

V dětství se u něj zrodila kynofobie. Za chatou totiž objevil spícího psa a nedbal na varování rodičů, ať jej nehladí. David neposlechl a zvíře ho kouslo. „Od té doby se bojím divokých psů, ale ve finále už to mám skoro překonané. Takže nějakým způsobem jsem i ty psy v Itálii obešel a nebál jsem se jich tolik,“ přiznal David, v čem mu cesta pomohla. Děsivé okamžiky pak okusil i v klášteře u města Montefiascone, kde má podle svědectví poutníků strašit. „Když jsem do kláštera přišel, tak jsem tam byl snad až do 10, 11 v noci úplně sám. Nebylo úplně příjemné být ve starodávném klášteře sám,“ přiznal poutník.

Do Říma nakonec společně se Sárou dorazili a rozbalili si i dárek, který jim v dárkovém papíru a v krabičce daroval režisér Zdeněk Troška v Hošticích. V batohu si celou cestu nesli zabalený kámen z Hoštic. Proč tak učinil a s jakými obtížemi se všichni potýkali, se dozvíte v dokumentu v neděli 31. 3. od 15:05 na ČT2.

Boj s šikanou

Host podcastu promluvil také o svém podnikání, kdy na střední škole spolu s Honzou Slámou a Pavlem Ihmem vymysleli virtuální schránku důvěry. David Špunar byl sám na základní škole svědkem šikany a to jej vedlo k tomuto nápadu: „Já jsem měl zkušenosti právě z té pozice mlčící většiny, pro kterou ta aplikace je primárně cílená. Já jsem právě šikanu viděl a bál jsem se o ní promluvit,“ přiznal podnikatel. 

Šestnáctiletí až sedmnáctiletí mladíci proto v roce 2017 vymysleli koncept online schránky důvěry, který je v současnosti v každé třetí škole v Česku a evidují přes 10 tisíc oznámení. Jejich aplikaci, v zahraničí známou jako Face Up, mohou využívat další školy ve světě i velké firmy. Momentálně jsou aktivní v přibližně 50 státech světa. V roce 2022 jejich projekt obdržel 24 milionů korun od investorů.

Jeden z nejhorších případů, který pomohla jeho aplikace vyřešit, se podle Davida Špunara odehrál přibližně před rokem a půl zpátky, kdy dívka nahlásila, že ji skupina chlapců brutálně zmlátila. „Byla fyzicky napadená a snad ji pomočili. Bylo to opravdu šílené,“ kroutil hlavou host.

Jak s mladými podnikateli starší byznysmeni „vydrbali“, proč se Nenech to být daří v Africe a další podrobnosti o poutní cestě, prozradil David Špunar v Blesk Podcast: 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi