Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Sexuolog Petr Weiss otevřeně o deviacích. Pravý pedofil v zásadě nezneužívá vlastní děti

Video se připravuje ...
Autor: jel, icp, pdc - 
21. března 2024
05:00

Český sexuolog, klinický psycholog a psychoterapeut Petr Weiss pro Insta Crime Podcast promluvil o sexuálních deviacích neboli parafiliích. Především o sadismu a pedofilii. Znásilnění z jeho zkušenosti z velké části páchají lidé bez sexuální deviace. Jen zhruba jeden z deseti pachatelů trpí některou parafilií a praví pedofilové jen zřídkakdy zneužívají vlastní děti.

V epizodách Insta Crime Podcastu se často hovoří o tom, že některý z pachatelů trpěl například sadismem či jinou parafilií. Moderátorky Tereza a Petra proto navštívily sexuologa Petra Weisse a zeptaly se ho na sexuální deviace.

Odborník v rozhovoru vysvětlil například, kdo je patologický sexuální agresor. „Patologický sexuální agresor vlastně minimalizuje kooperaci objektu, uvítá nebo ho vzrušuje právě, když se objekt brání a navíc objekt u patologického sexuálního agresora má být anonymní,“ řekl Weiss s tím, že agresoři tohoto typu obvykle nepřepadávají vlastní manželky ale cizí lidi.

Video  Insta Crime Podcast: Sexuolog Petr Weiss otevřeně o deviacích  - pdc, icp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

Uvedl také, že podle britských kriminologů se napadená žena má nejprve zkusit intenzivně bránit, pokud intenzivní obrana nevede k tomu, že agresor chování zanechá, tak by asi měla přestat, protože by to mohlo vést například k horším zraněním.

Sexuolog popsal, kdo jsou to takzvaní žiletkáři a saliromani. Jedná se o podskupinu útočných sadistů. Žiletkáře vzrušuje to, že například žiletkou rozřezávají svrchní část oblečení oběti a saliromani pak, že na něj stříkají kyselinu nebo lepidlo. „Já pamatuju na takový případ, kdy prodavačky v obchodním domě Kotva, ještě za bolševika, nosily takové umělohmotné šatičky a zástěrky a na jezdících schodech jeden mladý kluk, pak to byl můj pacient, na ně stříkal kyselinu, a ta umělá hmota se rozpouštěla, a když dojely po těch jezdících schodech, tak už vlastně ty slečny byly odhalené.“

Weiss dále uvedl, že z jeho klinické zkušenosti odhadem přibližně v devadesáti procentech jak znásilnění, tak i zneužití dítěte páchají neparafilní pachatelé. „Dítě je v té situaci vybráno ne jako preferovaný, ale jako náhradní objekt sexuálního uspokojení,“ uvedl s tím, že kdyby si tento pachatel mohl vybrat mezi spolupracující dospělou osobou a spolupracujícím dítětem, vybral by si dospělého. 

„Zdaleka není pravdou, že každý pedofil zneužívá děti. Pouze malá část to dítě nakonec zneužije. Většina si potřebu sexu s dítětem naplní na úrovni masturbačních fantazií,“ prozradil odborník. Vysvětlil i, zda praví pedofilové vyhledávají objekty sexuální touhy ve své rodině.

„Pravý pedofil pouze v naprosto výjimečných případech. Za těch 40 let jsem viděl stovky incestních tatínků, kteří zneužili vlastní dítě a jenom tři z nich byli praví pedofilové. Pedofil, v zásadě nezneužívá vlastní děti,“ dodal.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání