Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Maďarská prezidentka po kritice odstupuje: Udělila milost muži, který kryl pedofila!

Aktualizováno -
10. února 2024
21:36
Autor: ČTK, Mii - 
10. února 2024
17:58

Maďarská prezidentka Katalin Nováková se rozhodla abdikovat. Oznámila to dnes v projevu vysílaném veřejnoprávní televizí. Reagovala tím na kritiku, že udělila milost muži, který kryl nadřízeného, jenž roky zneužíval chlapce v dětském domově.

„Udělala jsem chybu,“ uvedla šestačtyřicetiletá Nováková. „Dnešek je posledním dnem, kdy k vám hovořím jako prezidentka,“ dodala. „Prosím o odpuštění ty, které jsem urazila, a také oběti, které to mohly vnímat tak, že nejsem na jejich straně,“ řekla.

Nováková loni omilostnila zástupce ředitele dětského domova, který pomáhal bývalému šéfovi krýt jeho trestnou činnost. Ředitel byl odsouzen k osmi letům za zneužití nejméně deseti nezletilých chlapců v letech 2004 až 2016, jeho zástupce k více než třem letům odnětí svobody.

Informace o udělení milosti se podle agentury DPA objevily v médiích až minulý týden. Proti udělení milosti v pátek před sídlem maďarské prezidentky demonstrovala nejméně tisícovka lidí požadujících rezignaci. Také maďarská opozice vyzvala Novákovou, která je spojenkyní a bývalou ministryní premiéra Viktora Orbána, aby odstoupila. Prezidentkou byla od května 2022.

Orbán: Pro pedofily žádná milost být nesmí

Odpůrci Orbánovy strany Fidesz kvůli skandálu obviňují její představitele z pokrytectví, protože vystupují jako ochránci dětí. Orbán tento týden v reakci na skandál oznámil, že navrhne novelu ústavy, která by zakázala udělit milost odsouzeným pachatelům zločinů na dětech. „Pro pedofily žádná milost být nesmí,“ uvedl ve čtvrtek premiér na facebooku.

Bývalá maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová, která milost rovněž podepsala, dnes uvedla, že odstoupí z veřejného života, vzdá se křesla v parlamentu a vedoucího místa na kandidátce strany Fidesz do Evropského parlamentu.

Nováková byla první ženou v maďarské historii, která se stala hlavou státu. Agentura DPA nicméně upozorňuje, že v Maďarsku hrají hlavy státu pouze ceremoniální roli. Volí je parlament, a to obvykle na doporučení nejsilnější strany. Novákovou do funkce navrhl premiér Orbán. Prezidentské pravomoci do zvolení nové hlavy státu převezme předseda parlamentu László Kövér.

Nováková není první hlavou moderního maďarského státu, která se vzdala prezidentské funkce. V roce 2012 abdikoval tehdejší prezident Pál Schmitt, kterému krátce před tím univerzita odebrala kvůli plagiátorství doktorát. Rovněž Schmitt byl kandidátem strany Fidesz premiéra Orbána. Ve funkci jej nahradil János Áder, předchůdce Novákové.

U sídla prezidentky se dnes sešlo kolem 200 lidí, kteří původně chtěli demonstrovat za odchod Novákové. Oznámení o prezidentčině rezignaci účastníci shromáždění přivítali, vyjádřili však názor, že tento krok není dostatečný k zásadní změně Orbánova systému řízení země. „Jsem ráda, že rezignovala, ale myslím si, že takhle se věci nevyřeší. Ona není hlavní zločinec, je třeba se podívat až nahoru,“ uvedla podle agentury AP jedna účastnice shromáždění.

Šéfka opoziční liberální strany Momentum Anna Donáthová uvedla, že vláda se ve skutečnosti o děti nezajímá a že rodina je pro vládní představitele pouze prázdnou frází. Dodala, že maďarská společnost potřebuje silné ženské vzory, ale nikoliv takové, jako je Nováková. Demokratická koalice, další opoziční uskupení, uvedla, že bude usilovat o přímou volbu prezidenta. Šéf parlamentního klubu Fideszu Máté Kocsis uvedl, že Nováková a Vargová učinily „zodpovědné rozhodnutí“, a vyjádřil oběma vděčnost za jejich práci.

Podle agentury APA se už spekuluje o nástupci Novákové. Zmiňován je například ministr obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky či bývalý ústavní soudce, diplomat a ministr László Trócsányi.

Kdo je Katalin Nováková

Katalin Éva Veresné Nováková se narodila 6. září 1977 v Segedínu (Szeged). Vystudovala ekonomii na Korvínově univerzitě v Budapešti a právo na univerzitě v Segedínu, studia si doplnila na francouzské univerzitě Paris Nanterre. V roce 2001, za první vlády premiéra Orbána, začala pracovat na ministerstvu zahraničí, na starosti měla záležitosti EU.

V letech letech 2017 až 2021 byla Nováková místopředsedkyní vládní strany Fidesz. Tato strana ji také v prosinci 2021 nominovala na prezidentku. V proslovu po zvolení prohlásila, že je připravena reprezentovat všechny Maďary, a zdůraznila roli rodiny jako základu státu. Slíbila také bránit suverenitu Maďarska, mír, porozumění a bezpečnost. „Nedovolím, aby někdo hrál ruskou ruletu s těžce vybojovanou nezávislostí Maďarska,“ uvedla. „Patříme Evropě a Evropa patří nám. Nemůžeme a nechceme to změnit,“ dodala.

Maďarská opozice Novákovou označila za „nevhodnou kandidátku“ na prezidenta. Politička podle opozice v rámci strany Fidesz zastávala podobné pozice jako premiér Viktor Orbán. Tvrzení, že bude pouhým nástrojem moci premiéra, však sama odmítla. „Ti, kdo říkají, že budu v této funkci pouhou loutkou, neponižují jen mě, ale všechny ženy,“ řekla. „Zůstanu, kým jsem,“ uvedla v projevu po zvolení.

Ve funkci prezidentky Nováková třikrát navštívila Česko. V červnu 2022 ji v Praze přijal prezident Miloš Zeman a jednala například i s premiérem Petrem Fialou. Zeman jako dosluhující prezident přivítal Novákovou na jednom ze svých rozlučkových setkání také v březnu 2023. Tehdy se mimo jiné shodli na tom, že je potřeba pracovat na ukončení války na Ukrajině, a Zeman ocenil dřívější prohlášení Novákové, která odsoudila agresi Ruska vůči Ukrajině. Novákovou při této návštěvě Prahy přijal také nově zvolený prezident Petr Pavel. Pavel, již jako prezident, ji také na Pražském hradě přivítal loni v listopadu v rámci summitu hlav států zemí Visegrádské skupiny (V4).

Video  Pavel a Duda mluvili o hrozbě útoku Ruska. Maďarka Nováková i Čaputová podpořily v Praze Ukrajinu.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

amerlock ( 10. února 2024 23:09 )

No tak ho můžeš žalovat 🙂
Obávám se, že bezuspěšně

beda88 ( 10. února 2024 23:01 )

nuuuu, u nás se za "pochybení" dává ŽLUTÁ KARTA, ale ta vydává jasné signály. 👍

Uživatel_5766095 ( 10. února 2024 22:57 )

Karol Józef Wojtyła zneužívání také kryl a odstoupit nemusel.

amerlock ( 10. února 2024 22:46 )

Joo, holt v populistickém Maďarsku demokracie funguje jináč než v Česku a na západ od nás.
Po prezidentce odstoupila i ministryně spravedlnosti, která spolupodepsala milost pedofilovi.

U nás? Hahaha!


Ale na Orbána plivat a nasazovat to zdejší dezoláti umí výborně! 👎

UFO1 ( 10. února 2024 22:32 )

V Maďarsku to evidentně ještě funguje normálně,za chybu se odchází.V ČR se za chyby omluví, pochválí a jede se dál,bord..

Zobrazit celou diskusi