Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zelenskyj zahnal Orbána do kouta. Vyčetl mu kamarádství s Putinem?

Autor: mav - 
11. prosince 2023
11:05

Doslova do kouta zahnal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj maďarského premiéra Viktora Orbána. Podle záběrů nešlo o zrovna přátelskou konverzaci. Maďarsko je v Evropské unii hlavní brzdou pomoci Ukrajině bránící se ruské invazi, Viktor Orbán se nechce zříci vztahů s Ruskem.

Je otázka, zda by se Orbán se Zelenským setkal dobrovolně. Oba ovšem dorazili na inauguraci argentinského prezidenta Javiera Mileiho, jenž se úřadu ujal v neděli. Milei bývá považován za krajně pravicového politika či populistu, v tom se do jisté míry může podobat Orbánovi. Na inauguraci například nedorazili levicoví prezidenti Mexika a Brazílie, z té naopak přijel bývalý vládce Jair Bolsonaro přezdívaný brazilský Trump.

Ovšem na řadu jiných věcí mají Milei a Orbán odlišný názor, včetně války na Ukrajině. Byla náhoda, že Viktor Orbán dostal v zasedacím pořádku místo v rohu, bez možnosti úniku, aby na něj mohl „nastoupit“ Zelenskyj?

„Na okraj inaugurace jsem mluvil s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, byla to maximálně přímočará konverzace zaměřená na naše evropské záležitosti,“ uvedl stručně Zelenskyj po akci. Víc nesdělil, fotografie a video ukazují, že se na sebe sice mračili, ale ruce si podali.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa