Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Morawieckého vláda zřejmě padne po pouhých dvou týdnech. Šance získat důvěru Sejmu je minimální

Aktualizováno -
11. prosince 2023
12:34
Autor: ČTK - 
11. prosince 2023
06:39

K ukončení polsko-polské války dnes vyzval premiér Mateusz Morawiecki z vládní strany Právo a spravedlnost, když v Sejmu, dolní komoře polského parlamentu, představoval programové prohlášení svého kabinetu. Očekává se, že vláda důvěru většiny poslanců nezíská a Právo a spravedlnost tak po osmi letech u kormidla moci skončí. V takovém případě je pravděpodobné, že Sejm ještě dnes večer zvolí novým ministerským předsedou šéfa proevropské Občanské koalice Donalda Tuska.

„Musíme ukončit polsko-polskou válku,“ prohlásil Morawiecki. „Vyzývám k tomu všechny, včetně sebe samého. Skončeme tu válku, hledejme dialog,“ uvedl také a dodal, že jedině tehdy, když Poláci odmítnou konflikty mezi sebou, bude se země rozvíjet.

Právo a spravedlnost (PiS) v posledních osmi letech podle mnohých rozdělilo polskou společnost, když ovládlo klíčové státní instituce a firmy nebo veřejnoprávní média, ze kterých se stala hlásná trouba vládnoucího tábora. Politici PiS mimo jiné útočili na příslušníky komunity LGBT+ a prosadili omezení reprodukčních práv žen, včetně de facto zrušení možnosti podstoupit potrat. Zejména kvůli sporným justičním reformám Varšava už léta vede spor s Bruselem. Změny v polském soudnictví podle Evropské komise porušují principy právního státu; Polsko má proto zmrazenou výplatu desítek miliard eur z fondu na obnovu unijních ekonomik po pandemii covidu-19.

Po říjnových parlamentních volbách PiS získalo v Sejmu nejvíce mandátů, ale nikoli většinu potřebnou k sestavení stabilní vlády. Koaličního partnera Právo a spravedlnost nenašlo, naopak na vládní spolupráci se dohodly strany dosavadní opozice v čele s Tuskovou Občanskou koalicí. Tusk chce kabinet vytvořit se středovou Třetí cestou a Novou levicí. Prezident Andrzej Duda, blízký spojenec PiS, před měsícem Morawieckého coby představitele nejsilnějšího uskupení v Sejmu pověřil zformováním nové vlády. Ta předminulý týden složila přísahu. Opozice postup hlavy státu kritizovala, podle ní se Duda snažil udržet PiS co nejdéle u moci.

Pokud Morawieckého vláda při dnešním hlasování důvěru Sejmu nezíská, předpokládá se , že poslanci proevropských stran navrhnou, aby se novým premiérem stal právě Tusk, ministerský předseda z let 2007 až 2014 a pozdější předseda Evropské rady. Očekává se, že ho polský parlament do funkce zvolí ještě dnes večer.

„Ready, steady, go! (Připravit, pozor, teď)“, napsal před dnešním jednání Sejmu Tusk na sociální síti X.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi