Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Poláci se bojí ruského vlivu na volby: Monitorovací komisi ale vytvořit nestihnou. Fiasko, zuří opozice

Autor: ČTK - 
18. srpna 2023
14:45

Komisi ke zkoumání ruských vlivů v polské politice se ve stávajícím volebním období vytvořit nepodaří, řekl dnes agentuře PAP poslanec Marek Ast z vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), který stojí v čele výboru pro spravedlnost. Opoziční deník Gazeta Wyborzca vzápětí Astova slova označil za fiasko jednoho z hlavních plánů vládní strany, podezírané, že se za pomoci kontroverzního zákona o vytvoření komise snaží vyřadit z voleb hlavního opozičního vůdce, bývalého premiéra Donalda Tuska. Parlamentní volby se v Polsku mají konat 15. října.

„Čas k vytvoření komise se nám výrazně zkrátil,“ řekl Ast s tím, že šéfka Sejmu, dolní komory parlamentu, dosud nestanovila termín pro nahlášení kandidátů do komise, a tak její vznik „určitě zůstane úkolem Sejmu v příštím volebním období, aby naplnil zákon a komisi vytvořil“.

Ast nedávno ujišťoval, že komise vznikne tento týden, napsal deník.

Nyní poslanec přesvědčoval, že vytvoření komise se nedá stihnout, protože i kdyby byla ustavena do konce srpna, opozice dozajista do komise nenavrhne své zástupce, a tak by šéfka Sejmu byla nucena vyhlásit další termín k doplnění komise. Ale Sejm se už v září znovu nesejde, protože na plné obrátky poběží volební kampaň.

Deník připomněl, že během nynějšího zasedání Sejmu opoziční poslanec Bartlomiej Sienkiewicz vznesl formální dotaz, proč na programu nefiguruje zřízení komise, která měla být v předvolebním boji hlavní zbraní PiS. Odpovědí ale bylo ticho.

Komise má prověřovat, zda v letech 2007 až 2022 politici pod vlivem Ruska nepřijali rozhodnutí, jež by mohla ohrozit bezpečnost Polska. Zákon, který iniciovala PiS, původně vstoupil v platnost na konci května. Prezident Andrzej Duda ho podepsal o několik dní dříve a zároveň oznámil, že jej předá ústavnímu soudu, 2. června nicméně předložil Sejmu - dolní komoře parlamentu - návrh novely tohoto zákona. Tu po schválení zákonodárci podepsal 2. srpna.

Novela podle agentury PAP zrušila nejspornější části původního zákona. I tak ale podle opozičního tisku novela umožňovala vládnoucí straně provádět vyšetřování a veřejně označovat lidi údajně jednajících v zájmu Ruska. Členové komise budou najednou prokurátory i soudci, usoudila Gazeta Wyborcza a upozornila, že podle ombudsmana a řady odborníků je zákon protiústavní.

st.rec ( 18. srpna 2023 15:33 )

Přece Rusové zasahovali do voleb v USA,tak tady to budou mít pod palcem komplet.

Zobrazit celou diskusi