Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tusk hlavním adeptem na premiéra Polska! Jednat poletí i do Bruselu. Zlepší vztahy s EU?

Autor: ČTK - 
19. října 2023
19:33

Bývalý polský premiér Donald Tusk se dnes stal kandidátem hlavní opoziční strany na předsedu budoucí polské vlády a má velkou šanci opět stanout v čele kabinetu. Informují o tom polská média, podle nichž dnes Tuska pověřila vyjednáváním o vládě jeho liberální strana Občanská platforma (PO) tvořící nejsilnější součást opoziční koalice. Někdejší předseda Evropské rady plánuje příští týden jako první povolební zahraniční cestu návštěvu Bruselu.

Polští voliči dali v nedělních parlamentních volbách nejvíce hlasů dosud vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS).

Konzervativci však nezískali většinu mandátů potřebnou k sestavení vlády, kterou by chtěla spolu s dalšími dvěma uskupeními zformovat Občanská koalice (KO), jejíž základ tvoří právě Tuskova PO. Trojice KO, Třetí cesta a Nová levice má ve 460členné dolní komoře 248 poslanců. Více než polovinu z nich tvoří členové KO.

„Jsem přesvědčen, že je nejlepším kandidátem,“ řekl o Tuskovi po dnešním jednání vedení PO šéf poslaneckého klubu Borys Budka. „Jsem také pevně přesvědčen, že tyto rozhovory budou velmi efektivní, jako byly do této chvíle,“ dodal k jednáním s očekávanými koaličními partnery.

Polský prezident Andrzej Duda dnes oznámil, že pozve příští týden na konzultace zástupce všech uskupení, která usednou v novém parlamentu. Poté by měl rozhodnout, koho pověří sestavením vlády. Podle poslance KO Dariusze Jońského citovaného agenturou PAP má již trojice vyjednávajících stran téměř jasno o personálním složení kabinetu.

Tuskem vedená koalice má podle polských komentátorů dobré předpoklady k tomu, aby napravila vztahy Polska s institucemi Evropské unie i některými členskými zeměmi. Brusel stejně jako část států dosavadní vládě PiS vytýkal snahu omezit nezávislost justice a práva žen či sexuálních menšin.

„Naštěstí je to člověk, který zaručí vybudování dobrých vztahů s EU, s našimi partnery,“ prohlásil dnes Budka na Tuskovu adresu. Možný budoucí premiér se podle něho vydá do metropole EU ve středu nebo ve čtvrtek, neboť tam bude příležitost sejít se s některými vrcholnými politiky či šéfy institucí na okraj dvoudenního summitu, který začne právě ve čtvrtek.

Budka na dotaz novinářů řekl, že vláda vedená Tuskem bude mít velkou šanci odblokovat v Bruselu miliardy eur z unijního fondu obnovy, které Varšavě kvůli problémům s vládou práva dosud Evropská komise odmítá vyplatit.

Video  Prezident Pavel přijel na návštěvu Polska.  - reuters
Video se připravuje ...

st.rec ( 20. října 2023 08:31 )

Být synem dozorce v nazzi lágeru a chtít být premiérem je fakt odvážný cíl.Poláci asi zatoužili mít demokracii s ukrajinskou tváří a kvalitní úrovní.Každý volič bohužel je strůjcem nejen svého osudu.

Zobrazit celou diskusi