Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Polský Sejm poprvé v novém: Vláda Morawieckého skončila. Kaczyński zpíval hymnu na schodech

Aktualizováno -
13. listopadu 2023
22:09
Autor: ČTK, jmr - 
13. listopadu 2023
13:14

Poslanci polského Sejmu, tedy dolní komory parlamentu, zvolení v říjnových parlamentních volbách se dnes sešli na první schůzi. Dosluhující premiér Mateusz Morawiecki během projevu podal demisi své vlády, informují polská média. Ministerský předseda je podle polské ústavy povinen formálně ukončit vládnutí svého kabinetu na prvním zasedání nově zvoleného Sejmu. Prezident Adrzej Duda ho ale obratem pověřil sestavením vlády nové. A to i přesto, že je tento krok podle komentátorů odsouzen k neúspěchu, protože dosavadní vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) sice v říjnových volbách získala nejvíce hlasů, přišla ale o většinu v parlamentu.

„V demokracii je to tak, že ti, kteří jsou dnes u moci, budou za nějakou dobu v opozici. Vládnoucí politici příliš často na tuto skutečnost zapomínají,“ řekl v projevu před poslanci polský prezident Andrzej Duda, spojenec strany Právo a spravedlnost (PiS). Národněkonzervativní uskupení má po volbách ve 460členném Sejmu nejsilnější zastoupení, nikoliv však většinu.

Prezident minulý týden oznámil, že sestavením nové vlády pověří Morawieckého, současného premiéra za PiS. Rozhodl se k tomu navzdory tomu, že PiS nemá koaličního partnera a většinu potřebnou pro sestavení nového kabinetu má v Sejmu proevropská Občanská koalice společně se středovou Třetí cestou a Novou levicí. Lídři těchto tří stran v pátek podepsali koaliční smlouvu a dali najevo, že jejich politická uskupení jsou připravená převzít odpovědnost za Polsko. Jejich kandidátem na premiéra je předseda Občanské koalice a někdejší polský premiér Donald Tusk.

„Případné prezidentské veto nemůže být ospravedlněním pro neplnění volebních slibů,“ řekl také Duda, který podle analytiků může pravděpodobné příští vládě vedené Tuskem komplikovat prosazování programových cílů. Dudovo druhé funkční období skončí v roce 2025.

Strany tříkoalice chtějí v zemi obnovit právní stát, za jehož porušování vládu PiS kritizuje Evropská komise a Polsku kvůli tomu zmrazila výplatu části peněz z unijní kasy, včetně těch z fondu obnovy ekonomik po pandemii covidu-19. Poslankyně za Novou levici dnes oznámily, že předloží dva návrhy zákona týkající se potratů, které jsou v Polsku až na některé výjimky zakázané. Jeden se týká zrušení trestnosti potratů a poskytování pomoci při nich a druhý předpokládá povolení potratů do 12. týdne těhotenství.

Polská média si všimla toho, že na své místo v parlamentní lavici nepřišel včas Jaroslaw Kaczyński a polskou hymnu zpíval na schodech. Ještě před začátkem ustavující schůze Sejmu zaútočil na svého největšího rivala Tuska. Bývalého šéfa Evropské rady nazval „člověkem Německa“. Tvrdí, že to Tusk „opakovaně doložil a že Německo přeci neskrývá, že jeho plánem je vzít Polsku suverenitu“.

gabreta ( 13. listopadu 2023 22:24 )

Zvláštní je, že Tusk, když předsedal v Bruselu, tak byl nejneoblíbenější Polský politik a doma ho nemohli ani cejtit! A najednou je premiér? Něco tady smrdí!!

žanyn ( 13. listopadu 2023 19:47 )

Otázkou je, jak bude na Slovači---

Zobrazit celou diskusi