Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Polsku vzniká koalice bez vítěze voleb. Parta kolem Donalda Tuska podepsala smlouvu

Aktualizováno -
10. listopadu 2023
13:47
Autor: ČTK - 
10. listopadu 2023
12:50

Šéfové stran, které chtějí vytvořit příští vládní koalici v Polsku, dnes podepsali koaliční smlouvu. Podle pravděpodobného premiéra Donalda Tuska jsou tyto strany připravené převzít odpovědnost za Polsko. Prezident Andrzej Duda ale v pondělí sestavením příštího kabinetu pověřil současného premiéra Mateusze Morawieckého ze strany Právo a spravedlnost (PiS).

„Velmi jsme chtěli, aby Polky a Poláci... viděli, že věci jdou správným směrem. Chtěli jsme ukázat, že jsme připraveni ujmout se odpovědnosti za naši vlast,“ řekl Tusk, někdejší premiér a předseda Evropské rady před podpisem koaliční smlouvy. Budoucími partnery jím vedené Občanské koalice jsou Třetí cesta - tvořená lidovci a stranou Polsko 2050 Szymona Holowni - a Nová levice. Tyto tři formace mají ve 460členném Sejmu, dolní komoře parlamentu, dohromady 248 křesel.

Národněkonzervativní PiS, které Polsku vládlo posledních osm let, sice vyhrálo říjnové parlamentní volby, nedosáhlo v nich ale na potřebnou většinu.

Tusk dnes nechtěl komentovat to, že prezident Duda sestavením vlády pověřil současného premiéra Morawieckého, ačkoliv se mu to podle všeho nepodaří. „Prezident Duda se rozhodl získat trochu času pro sebe, pro stranu, která doposud vládne,“ řekl Tusk.

Pokud vláda, kterou sestaví Morawiecki, nezíská podporu, pověří Sejm sestavením kabinetu jiného politika.

Strany příští polské vládní koalice daly najevo, že chtějí v zemi obnovit principy právního státu, kvůli jejichž porušování Evropská komise Polsku pozastavila výplatu části peněz z unijní pokladny. Plánují také změny v Polské televizi, která se v uplynulých letech podle kritiků stala nástrojem propagandy PiS, nebo posílit práva žen.

sekebo ( 11. listopadu 2023 06:32 )

Duda to zemanovsky protahuje, co se dá, ale na rozdíl od nás má nový premiér ústavou stanovený čas na sestavení vlády. Tak Morawiecky - rychle zamést a skartovat, co se dá a šup do opozice!

DanY67 ( 10. listopadu 2023 20:19 )

Já tomu říkám PODVOD na voliče .neboť zbytečně volby mám obavu že se stane to že tahle slepená vláda bude vládnout dal

DanY67 ( 10. listopadu 2023 20:18 )

Myslím že Okamura s Babišem nepůjde .Nebo tedy spíš opak.Babis s okamurou nepůjde .Ymozna by sehnal opět ccssd nebo KSČ

DanY67 ( 10. listopadu 2023 20:15 )

K čemu pak jsou vůbec volby.Lide si zvolili koho chtějí ve vedení státu a co jim to je plátno nic.Vladtne volby jsou jeden obrovský podvod na lidi.

Uživatel_5125828 ( 10. listopadu 2023 17:40 )

Jj. Nezbývá nez souhlasit

Zobrazit celou diskusi