Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Prezident Polska rozhodl, koho pověří sestavením vlády: Tusk má smůlu! Na tahu Morawiecki

Aktualizováno -
6. listopadu 2023
20:19
Autor: ČTK, simao - 
6. listopadu 2023
09:28

Polský prezident Andrzej Duda v dnešním večerním televizním projevu oznámil, že pověří sestavením nové vlády současného premiéra Mateusze Morawieckého ze strany Právo a spravedlnost (PiS). Ta sice zvítězila v říjnových parlamentních volbách, ale ztratila většinu potřebnou pro potvrzení kabinetu a vládnutí.

Dosud vládnoucí Právo a spravedlnost, které je u moci od roku 2015, získalo v posledních volbách ve 460členném Sejmu - dolní komoře parlamentu - 194 křesel a podle médií je nepravděpodobné, že najde koaličního partnera.

Všeobecně se očekává, že příští vládu bude schopna sestavit koalice proevropských stran pod vedením někdejšího polského premiéra a šéfa Evropské rady Donalda Tuska.

Občanská koalice (KO), Třetí cesta a Nová levice získaly dohromady 248 křesel v Sejmu a daly už dříve najevo, že chtějí kabinet vytvořit. V dolní komoře parlamentu bude také krajně pravicová Konfederace.

Duda, blízký spojenec národně konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS), před volbami dával najevo, že sestavením vlády pověří zástupce té strany, která volby vyhraje. Nedávno za vážné kandidáty na premiéry Duda označil Tuska a Morawieckého.

Podle polské ústavy je prvním krokem při formování vlády rozhodnutí prezidenta pověřit někoho sestavením kabinetu, který musí následně schválit parlament. Poté může hlava státu jmenovat premiéra a vládu.

Pokud kabinet nezíská podporu zákonodárců, šanci sestavit vládu dostane od Sejmu jiný kandidát.

„Pokud mise Mateusze Morawieckého selže, Sejm představí jiného kandidáta na předsedu vlády a já ho okamžitě pověřím sestavením kabinetu,“ uvedl dnes Duda podle serveru Onet.pl.

Video  Prezident Pavel přijel na návštěvu Polska, vítal ho protějšek Duda  - reuters
Video se připravuje ...

Citronel ( 6. listopadu 2023 11:22 )

Jak někdo mohl volit Tuska, v čele EU se jen hloupě tlemil, nevzpomenu si, že by s něčím zásadním přišel, zoufalství jako u nás. I náš prezident se celý život nechá lidem živit a též nic nevykoná.

Zobrazit celou diskusi