Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zelenskyj přiznal potíže. Očekávanou protiofenzivu brzdí nedostatek zbraní a munice

Autor: ČTK - 
25. března 2023
20:20

Ukrajina zatím nemůže zahájit novou protiofenzivu, protože pro ni nemá dostatek zbraní a munice. Podle serveru Kiyv Independent to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj japonskému deníku Jomiuri šimbun.

Zelenskyj připustil, že situace na na frontě východě Ukrajiny momentálně není dobrá kvůli „nedostatku munice“. Ruské síly podle něj denně vypálí třikrát více střel než ukrajinští vojáci.

„Za takových podmínek je (naše vojáky) nemůžeme vyslat,“ uvedl ukrajinský prezident, podle nějž se protiofenziva neobejde bez těžkých zbraní včetně stíhaček. „Čekáme na munici od našich partnerů,“ dodal s tím, že Ukrajina mezitím na útok připravuje své vojáky.

Britské ministerstvo obrany ve dnešní svodce k situaci na ukrajinském válčišti uvedlo, že ruská ofenziva u města Bachmutu - epicentra bojů na východě Ukrajiny v posledních měsících - z velké části ustala kvůli krajnímu vyčerpání ruských sil. Londýn připouští, že velké ztráty při své obraně má u Bachmutu také Ukrajina.

Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj tento týden uvedl, že Ukrajina se chystá využít velkých ztrát a celkové vyčerpanosti ruských sil. Možnost ukrajinské protiofenzivy v nadcházejících dnech či týdnech zmiňují také některé ruské zdroje.

Státy Evropské unie se začátkem týdne shodly na společných nákupech a financování munice pro Ukrajinu, které se při obraně proti ruské agresi nedostává zejména dělostřeleckých granátů. Dohoda má pomoci také k nezbytnému navýšení výroby v evropských zbrojovkách.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

8:05
Dnes

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

Zobrazit celý online

Video  Psychologický výcvik ukrajinské armády  - Tisková služba Ozbrojených sil Ukrajiny
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa