Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hvězdná návštěva u Pavla. S Orlandem Bloomem řešil utrpení ukrajinských dětí

Autor: tsv, ČTK - 
25. března 2023
10:25

Prezident Petr Pavel se sešel s hercem a vyslancem dobré vůle UNICEF Orlandem Bloomem. Diskutovali spolu o válečných zločinech Ruska konaných na ukrajinských dětech a celkovém dopadu války na tamní mládež. Bloom již loni navštívil ukrajinské hranice a asistoval uprchlým matkám s dětmi. „Jakožto otec si neumím představit ta rozhodnutí, ke kterým byly donuceny.“

„Ve středu jsem se setkal s vyslancem dobré vůle UNICEF Orlandem Bloomem. Mluvili jsme spolu hlavně o dopadech války na Ukrajině na děti. Orlando, pokračuj v tom, co děláš. Je důležité nezavírat oči před válečnými zločiny páchanými na ukrajinských dětech,“ napsal na Instagram prezident Pavel a k popisku připojil tři fotografie ze setkání.

Bloom cestoval k hranicím Ukrajiny již na začátku minulého roku, krátce po rozpoutání války. Dle svých slov potkal tisíce zoufalých matek s dětmi, jimž z veškerého majetku zbylo jen oblečení, které měly na sobě. „Viděl jsem matky přicházející k hranicím šokované a vyčerpané po náročných cestách na útěku před bombami,“ napsal ve své eseji pro server People. Odkazoval na své zkušenosti z hranic mezi Ukrajinou a Moldavskem, kam za dlouhé měsíce války dorazily statisíce uprchlíků.

„Viděl jsem děti se svými oblíbenými plyšovými medvídky v rukou, nejisté, co přijde dál,“ pokračoval ambasador. „Jakožto otec bych udělal všechno pro záchranu svých dětí, a přesto si nedovedu představit ta zdrcující rozhodnutí, ke kterým byly tyto matky donuceny.“

Únos a mučení na denním pořádku

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) potvrdil další tisíce civilních obětí během druhého půlroku války na Ukrajině. Vyjádřil také znepokojení nad unášením a mučením dětí nebo jiným špatným nakládáním s dětmi. V jednom případě podle něj ruské síly unesly pět dospívajících chlapců, které pak mučily.

„Já to pokládám za něco mimořádně odporného. Rusko se tím přibližuje skutečně těm nejhorším režimům, jaké známe z minulosti,“ řekl předseda vlády Petr Fiala. „Evropská rada to velmi silně vnímá. Jsme připraveni se podílet na všech krocích, které tomu zabrání, budou tomu bránit a povedou také k potrestání těch, kteří to dělají.“

9:41
28. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
28. 4. 2024

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
28. 4. 2024

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Kompletní online

Video  Odporný útok Rusů v Záporoží: Raketa dopadla na panelák  - reprofoto Twitter Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa