Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velvyslanec Bálek: Štěstí přeje připraveným. Čech poprvé povede Radu OSN pro lidská práva

Autor: Darina Jíchová - 
20. ledna 2023
20:05

Radě OSN pro lidská práva (RLP) bude v roce 2023 poprvé předsedat Čech, je jím velvyslanec Václav Bálek. Česko se do RLP dostalo v květnu, nahradilo tak Rusko, které bylo měsíc předtím vyloučeno kvůli válce na Ukrajině a zvěrstvům, kterých se tam Rusové dopouštějí. „Je to nejdůležitější lidskoprávní orgán, který dnes v systému OSN funguje,“ podotkl ministr zahraničí Jan Lipavský na úvod setkání s novináři, kterého se účastnily i Blesk Zprávy. Lipavský zdůraznil, že lidská práva jsou pro vládu a jeho resort prioritou. Dodal, že Česko navazuje na odkaz prezidenta Václava Havla, Bálek zdůraznil, že „jde nejen o havlovský odkaz, ale i odkaz masarykovský“.

Lipavský připustil, že když Česko nahradilo Rusko, nebylo jisté, zda se „podaří proměnit kandidaturu na předsednické místo“. ČR se však letos stejně hodlalo ucházet o řádné členství. V čele rady však Čech ještě nestál, dosud Česko zastávalo místopředsednické role. Místopředsedkyní a zpravodajkou v RLP byla v roce 2014 například Kateřina Sequensová, případně v roce 2006 – v roce založení RLP – byl místopředsedou Tomáš Husák. Bálkovi budou místopředsedy dělat stálí představitelé Bolívie, Gambie, Lucemburska a Malediv.

„Na poli lidských práv se nebojím Česko označit za těžkou váhu,“ pokračoval Lipavský. Hned příští týden čeká Česko Univerzální periorický přezkum (UPR), kdy rada už v čele s Bálkem přezkoumá stav lidských práv v ČR. Bálek dodal, že on jednání začínající v pondělí 23. ledna pouze uvede a pak sál opustí. Jako předseda musí zůstat „neutrálním arbitrem“.

Tato „neutrálnost“ však neovlivňuje působení Česka v OSN. „Stále jsme členy jako národní stát, to znamená, že budeme dál hlasovat o různých rezolucích tak, jak je bude rada projednávat, budeme podporovat práci Vysokého komisaře OSN pro lidská práva,“ objasnil. Bálek vyzvedl, že Česko je „mnoha zeměmi třetího světa, pokud můžu ten pojem použít, paradoxně vnímáno jako možný model i pro jejich ambice, demokratické i lidskoprávní“. Zde citoval svůj inaugurační projev „My jsme země, která byla vždy geograficky umístěna v nějakém složitém regionu, vždy jsme se museli prát o naše místo na slunci a vlastně se nám to podařilo. To je takový hezký příběh České republiky“.

Bálek: Zvedli jsme hozenou rukavici

Jeho cesta do čela RLP byla na jedné straně složitá, na druhé ne tak docela. „Zafungovalo heslo, že štěstí přeje připraveným,“ komentoval Bálek. „V prosinci 2021 jsme opustili radu jako řádný člen, ale pořád jsme měli tým na místě a pořád jsme měli, co říct k lidskoprávním tématům. Takže jsme zvedli hozenou rukavici.“ Česko mělo podporu partnerských zemí a nakonec byl Bálek do čela RLP zvolen aklamací. „Nikdo z členů rady nezpochybnil naši kandidaturu.“

Bálek se rovněž věnoval tématu přezkumu, který Česko čeká. Probíhá pravidelně a Česko jej naposledy absolvovalo v roce 2017. „Každá země skládá účty z toho, jak plní agendu lidských práv doma a samozřejmě je dotazována, je podrobena skrutiniu ze strany ostatních členských států a i ze strany systému OSN,“ objasnil. Podle něj tyto přezkumy činí RLP věrohodnou.

Velkým tématem diskuze s novináři byl právě nadcházející přezkum. Lipavský na dotaz Blesk Zpráv, jaké oblasti lidských práv jsou přezkoumávány, zda se přezkum vrací k věcem z předešlých přezkumů, vyzvedl ty položky, které se Česku podařilo zlepšit. „V roce 2017 Česko obdrželo přes 200 doporučení od 81 států, ta doporučení se týkala boje s diskriminací, integrace Romů, inkluzivního vzdělávání, eliminace nenávistných projevů a zločinů nenávisti, rovnosti pohlaví, odškodnění za provedené nezákonné sterilizace žen. A další doporučení třeba směřovala ustavení národní lidskoprávní instituce dle Pařížských principů proti umisťování dětí mladších tří let do ústavní péče, to jsou ty takzvané kojeňáky,“ připomněl závěry přezkumu z roku 2017 Lipavský.

Lipavský: Česká republika bude prezentovat pokrok

„Nepochybuju o tom, že Česká republika bude prezentovat pozitivní pokrok. Myslím, že jak jsem četl ta témata, každý z nás si asi vybaví, že v některých z nich nastal opravdu velký pokrok,“ domnívá se Lipavský. „Samozřejmě nejsou to revoluce, které se stanou tím, že vám někdo řekne: Toto máte udělat. Jsou to spíš evoluce, ale si to berou velmi k srdci,“ zhodnotil Bálek přezkumy celkově. Mluvilo se rovněž o tom, jak mohou „projít země, které jsou s „lidskými právy na štíru“. „Přezkum je dlouhodobý tlak ostatních států. Je to otázka kredibility a image té země,“ dodal Bálek.

Českou delegaci pro přezkum 23. ledna povede vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a předpokládá se, že doporučení pro Česko budou prezentována 27. ledna.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi