Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Velká demonstrace v Budapešti: Lidé vyrazili do ulic kvůli skandálu sexuálního zneužívání

Autor: ČTK - 
16. února 2024
21:58

Desítky tisíc demonstrantů dnes zaplavily ulice Budapešti kvůli udělení prezidentské milosti muži, který kryl případ roky trvajícího sexuálního zneužívání dětí. Podle agentury Reuters šlo o největší protivládní demonstraci za několik let. Protest na budapešťském náměstí Hrdinů zorganizovalo několik hudebních celebrit a internetových influencerů, takže demonstrace přilákala i mnoho mladých lidí, uvedla agentura Bloomberg.

Nevoli veřejnosti vyvolalo, když se na začátku tohoto měsíce objevily v médiích informace, že Katalin Nováková coby tehdejší prezidentka loni v dubnu omilostnila zástupce ředitele dětského domova, který nadřízenému pomáhal krýt jeho zneužívání deseti nezletilých chlapců.

Nováková, spojenkyně premiéra Viktora Orbána a členka jeho strany Fidesz, v sobotu po kritice oznámila, že abdikuje.

Současná krize je přímým zásahem do srdce strany Fidesz, která hlásá důležitost rodinných hodnot a ochrany dětí, napsala agentura Bloomberg.

Orbánova vláda v Maďarsku se protestem nemusí cítit ohrožena vzhledem k tomu, že do parlamentních voleb v roce 2026 je ještě daleko. Strana Fidesz nicméně doufá v úspěch během blížících se voleb do Evropského parlamentu, uvedla agentura Reuters. Ve hře je také červnové hlasování o starostovi Budapešti.

„Máme toho dost. Potřebujeme změnu, tahle vláda je prolezlá lží a pokrytectvím,“ řekl Reuters jeden z protestujících, 64letý József Molnár. Dodal, že naposledy byl na demonstraci v roce 1989, když se hroutil komunistický režim. Na dnešní protestní shromáždění dorazil i jeho 19letý syn.

„Doufám, že tohle hnutí nabere obrátky, přinese změny a vyburcuje Maďary z apatie,“ řekla Bloombergu 22letá demonstrantka Gabriella Ertingerová.

Video  Vášnivý fotbalista a amatérský herec. Těchto 7 věcí jste zaručeně o Viktoru Orbánovi nevěděli  - Videohub
Video se připravuje ...

Gemino Gemello ( 17. února 2024 09:44 )

Jj, asi jako Milión chvilek? Pár věčně nespokojených řvounů, kteří budou protestovat vždy a proti všemu, jen aby se zviditelnili. Kde byli, když Jurečka juchal při vraždění dětí na FF UK? Jak to, že jim nevadí kauza Dozimetr? Jak je možné, že neprotestují proti bolševickému špionovi na Hradě?

UFO1 ( 17. února 2024 07:50 )

Maďaři jsou proti Čechům sekáči,nenechaji si sr.. na hlavu

Zobrazit celou diskusi