Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Krutá poprava spícího Rudolfa v tramvaji číslo 22. Američan se ke zločinu nikdy nepřiznal

Video se připravuje ...
Autor: jel, icp, pdc - 
29. února 2024
05:00

Začátkem února roku 2011 se tehdy čtyřiatřicetiletý Rudolf S. vracel domů z baru Ještěrka. Z tramvaje už ale nevystoupil. Během cesty mu ve spánku někdo přiložil pistoli k hlavě a zastřelil ho. Později vyšlo najevo, že vrahem byl Američan Gilbert Ferguson McCrae, kterého měl předtím Rudolf S. v baru urážet. Cizinec se ale k činu nikdy nepřiznal a dodnes tvrdí, že je nevinný.

Rudolf S. prožil náročný začátek roku 2011. Nejprve se vrátil z protidrogového léčení a pak mu zemřel otec. Po něm ale Rudolf zdědil byt, a chtěl tak začít nový život. Osudný den 4. února popíjel s přáteli v dnes již neexistujícím pražském baru Ještěrka, který se nacházel nedaleko zastávky I. P. Pavlova. 

Video  Insta Crime Podcast: Krutá poprava spícího Rudolfa v tramvaji číslo 22  - pdc, icp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

Během večera měl muž v baru urážet cizince Gilberta Fergusona McCrae. Ten si ho ale nevšímal. Jenže podle vyšetřování pak Rudolfa sledoval do tramvaje a spícího ho pak zastřelil legálně drženou zbraní. 

Řidič tramvaje sice slyšel výstřel přímo za sebou, domníval se ale, že venku někdo odpaluje pyrotechniku. Když pak Rudolfa našel, bylo pozdě. Přivolaná záchranka pouze konstatovala smrt. 

Protože v té době nebyly v tramvajích ještě kamery, policii chvíli trvalo než zjistila, že střílel právě cizinec. Ten nakonec skončil před soudem, který ho poslal na 16 let do vězení na základě nepřímých důkazů.

McCrae se ale celou dobu hájí, že je nevinný, nadto si také stěžoval na postup policie. Ta se měla chovat nevhodném k němu i k jeho manželce. McCrae si nakonec proti rozsudku podal odvolání, které bylo zamítnuté jako nedůvodné. Jeho následné dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně bylo odmítnuté a ústavní stížnost byla rovněž zamítnuta. McCrae si tedy momentálně odpykává šestnáctiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Více o tomto podivném případu se dozvíte v nejnovější epizodě Insta Crime Podcastu, který si pro vás připravily moderátorky Tereza a Petra.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání