Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smrtící injekci přežil, popraven bude dusíkem. V USA provedou nejvyšší trest novým způsobem

Autor: ČTK - 
24. ledna 2024
22:28

Nejvyšší soud USA dnes odmítl zastavit popravu vězně odsouzeného za vraždu metodou označovanou jako dusíková hypoxie (nedostatek kyslíku), která k tomuto účelu ještě nikdy nebyla použita. Spočívá v podání čistého dusíku skrze masku. Alabamské úřady se pro tuto cestu rozhodly poté, co odsouzený Kenneth Smith v roce 2022 přežil smrtící injekci. Muž bude popraven ve čtvrtek.

Soudci zamítli Smithovu žádost o odklad popravy. Odmítli také projednat jeho právní námitku, v níž vězeň tvrdí, že druhý pokus o popravu ze strany Alabamy - poté, co mu první neúspěšný pokus způsobil těžké trauma - by porušil ochranu proti krutému a neobvyklému trestu podle osmého dodatku americké ústavy.

Smith měl být usmrcen pomocí injekce v roce 2022. Popravčí tým mu ale tehdy nedokázal zavést infuzi dříve, než vypršel soudní pokyn k jeho popravě. Ve čtvrtek bude Smith popraven pomocí masky, do které bude pumpován čistý dusík, což způsobí, že Smith ztratí vědomí a následně zemře na nedostatek kyslíku.

Tuto metodu dosud k popravě žádný stát nepoužil, v Evropě ale byla vyzkoušena při asistovaných sebevraždách. Samotný Smith médiím písemně sdělil, že se usmrcení tímto způsobem obává, procedura by se podle něj mohla zvrtnout.

Smith byl jedním ze dvou mužů, kteří byli v roce 1989 odsouzeni za vraždu manželky kazatele Elizabeth Sennettové, která byla ubodána a ubitá k smrti při nájemné vraždě za 1000 dolarů (zhruba 23.000 Kč).

Alabama tvrdí, že dusíková hypoxie způsobí rychlé bezvědomí, díky čemuž bude smrt prakticky bezbolestná. Metoda má ale své odpůrce, kritici tento dosud nevyzkoušený způsob popravy přirovnávají k pokusům na lidech a uvádějí, že by se mohlo jednat o strašlivý experiment.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání