Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Bezpečnostní analytik Foltýn pro Blesk: O „nové ose zla“ a nebezpečném spojenectví Ruska a Íránu

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
16. dubna 2024
05:00

Jen pár hodin předtím, než Írán zahájil útok na Izrael, spolu po telefonu hovořili ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho íránský protějšek Hosejn Amir Abdollahija. „Předpokládám, že tam koordinace byla, protože Rusko s Íránem dlouhodobě tvoří doslova osu zla,“ popsal spojenectví Ruska a Íránu v Epicentru Blesk zpráv vojenský analytik Otakar Foltýn.

„Pokud si vezmeme osu Moskva, Teherán a prodloužíte si ji do Pchjongjangu, tak se dá skutečně hovořit o takové parale osy zla nacistů z druhé světové války,“ uvedl s tím, že kooperace mezi Ruskem a Íránem je podstatně užší než Ruska se Severní Koreou.

„Koneckonců i ta samotná taktika, kterou Írán použil při úderu na Izrael, tak je kopií taktiky, kterou používají Rusové na Ukrajině. Nejenom v tom ohledu, že Írán poskytl velké množství dronů Šáhid-136  Rusku, ale ty drony, které poskytuje Rusku a které už Rusko vyrábí licenčně, tak jsou ty samé, které použil proti Izraeli,“ vysvětlil a doplnil, že Írán používá jiné balistické rakety a střely s plochou dráhou letu domácí výroby. „Nicméně modus operandi je velmi podobný a z hlediska geopolitického nepochybně s Ruskem koordinují velmi úzce, protože samozřejmě Rusku se další ohnisko napětí může hodit, byť to ve výsledku může pro Rusko být kontraproduktivní,“ upozornil analytik.

„Hospodský rváč“ Putin a přesun zlata do Íránu

Foltýn vysvětlil, že se jedná o logické spojenectví: „Jak kremelský režim, tak ajatolláhové, čili teokratický režim v Teheránu, jsou prostě šmejdské státy (…). Rusko se chová jako hospodský rváč a Írán je hospodským rváčem Středního východu, takže z tohoto pohledu je to spojenectví logické a oni si vyhovují i technologicky.“ Rusko na začátku invaze na Ukrajinu nemělo moc velké kapacity na výrobu dronů, a proto tuto techniku podle Foltýna vyměnilo s Íránem jednak za přímé platby, „poměrně za vysoké ceny a zřejmě s vysokou mírou pravděpodobnosti poskytli kořistní západní zbraně Íránu na tzv. zpětný inženýring, kdy ty zbraně rozeberete a snažíte se je napodobit.“

Doplnil také, že se předpokládá, že se postupně po kouscích ruské zlaté rezervy přesouvají do Teheránu v rámci plateb. „Ty státy si vyhovují, nikoliv proto, že by měly stejné zájmy, ale jejich základním zájmem je oslabení pozice západního světa a nové ohnisko napětí v Izraeli, respektive na Blízkém východě samozřejmě Rusku vyhovuje,“ uvedl Foltýn. Rakety do systému protivzdušné obrany potřebuje jak Ukrajina, tak Izrael: „To znamená, pokud by došlo k tomu, že by se ten konflikt zintenzivnil a zvýšila se izraelská spotřeba, tak samozřejmě to jsou ty samé prostředky, které by mohla potřebovat Ukrajina, například systémy patriot.“ Balík pomoci Ukrajině je tentýž balík, v kterém je i pomoc pro Izrael, to znamená, „pokud by se v tento okamžik Spojené státy opravdu takzvaně naštvaly a nakonec ten balík schválily, tak to pomůže jak Ukrajině, tak Izraeli, kapacity na to Spojené státy mají“. 

Uživatel_5713379 ( 19. dubna 2024 08:48 )

To bylo vase motto, ne moje, ted akorat posluhujete Brusselu a americanum. Cesky narod nema zadnou hrdost, vecne nekomu slouzit a poklonkovat.

Uživatel_5656977 ( 19. dubna 2024 08:32 )

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Uživatel_5656977 ( 19. dubna 2024 08:28 )

Největší osa zla jsou západní státy pod taktovkou USA .A ti naši blbci jen tomu přispívají....

Uživatel_5713379 ( 19. dubna 2024 08:00 )

O moji education nemusis mit obavy, nejsem stoupenec Putina, abych rekl pravdu I don`t give a damn about Russia. A ve vasi zemi nejsem a rozhodne nechci byt, narod posluhovacu a patolizalu. Doporucoval bych zacist cist a poslouchat neco jineho nez Blesk. Mozna Noam Chomsky could open your eyes and open ears.

krapotkin ( 16. dubna 2024 15:15 )

Kdyby šel radši poctivě makat. Ale ono plácání hubou nese víc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa