Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemanův políček Fialově vládě: Trapná výmluva a série ostud! Promluvil i o „studené noze“

Autor: dak, simao - 
11. dubna 2024
16:56

Miloš Zeman (79) hlásí, že se mu po březnové hospitalizaci daří dobře. V rozhovoru pro CNN Prima News okomentoval slovenské prezidentské volby, v nichž vyhrál k jeho radosti jeho favorit Peter Pellegrini. A navezl se do vlády Petra Fialy (ODS) kvůli dle něj trapnému vymlouvání a údajné sérii ostud v zahraniční politice.

MIloš Zeman pro CNN Prima News reagoval mj. na pochroumané vztahy mezi Českem a Slovenskem kvůli přerušeným mezivládním konzultacím, kdy vládě Petra Fialy (ODS) vadil postoj Ficova kabinetu k Ukrajině a mj. i schůzka slovenského ministra zahraničí Blanára se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Může přerušení konzultací skutečně uškodit vztahům ČR a Slovenska? „Ono už uškodilo, ne že může uškodit. Zaprvé – s Lavrovem se setkal kdekdo, západní politici se s ním běžně setkávají,“ říkal na Primě Zeman. „Tohle je dost trapná výmluva a já to přerušení mezivládních konzultací považuji za pokračování v sérii ostud v zahraniční politice,“ uvedl exprezident. 

Zeman: Primitivní zahraniční politika

Zeman v této souvislosti připomněl mj. i zrušené přijetí Petra Fialy (ODS) v Nigérii či zrušení jednání ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) v Saúdské Arábii. „Naše zahraniční politika je svým způsobem primitivní, naivní, laická,“ uvedl kriticky Zeman. 

Pomoc s dodávkami munice Ukrajině podporuje. „Na druhé straně realisticky upozorňuji na to, že pokud ruská armáda i s touto pomocí prolomí ukrajinskou frontu a začne postupovat dále do vnitrozemí, tak nezbývá nic jiného než v zájmu záchrany Ukrajiny urychleně zahájit mírové rozhodnutí a zejména vyhlásit příměří, aby se ta fronta zastavila a nepokračovala dál,“ míní.

Kritický byl Zeman k české vládě však i dál. Exprezident prozradil, která tuzemská politická strana mu jde nejvíce proti srsti. „To je velmi jednoduchá odpověď – TOP 09,“ uvedl. 

Těžší je podle něj výběr názorově nejsympatičtější strany ve vládě. „Je to pro mě volba mezi čertem a ďáblem. Nedokážu jednoznačně odpovědět,“ dodal bývalý prezident, který se v sobotu chystá vystoupit na sjezdu opozičního hnutí SPD.

Zeman: Pellegrini není Ken

Ohledně slovenských voleb Zeman kvitoval, že si Slováci za nástupce Zuzany Čaputové zvolili Petera Pellegriniho.

„Já se domnívám, že prezident by měl být výraznou politickou osobností s jasnou minulostí, což Peter Pellegrini má. Právě proto jsem na setkání u Xavera Veselého říkal, že prezident nemá být fíkus, nemá být oleandr, nemá být manekýn, nemá být marketingový produkt. Zkrátka nemá to být Ken. A Pellegrini určitě Ken není,“ uvedl Zeman.

Okomentoval i zhrzenou reakci poraženého Ivana Korčoka, diplomata, exministra zahraničí a někdejšího velvyslance Slovenska v USA či Německu.

„Pan Korčok byl zahořklý, když prohrál. Díval jsem se na jeho vystoupení a bylo mi ho trochu líto, ale v politice musíme umět i prohrávat. Jinak by to nebyl sport,“ upozornil Zeman.

Nepohyblivá a studená noha

I na jeho notně kritickém tónu přitom bylo patrné, že se Zeman po operaci zotavil a nabral sil. Pro CNN Prima News prozradil, že věděl, že se děje něco závažného už v noci, kdy ho vzbudila bolavá noha.

„Probudil jsem se ve tři čtvrtě na tři ráno a zjistil jsem, že mám mrtvou, nepohyblivou a studenou nohu. Nu, tak jsme na druhý den povolali lékaře, a když se ukázalo, že se situace nelepší, odvezli mě do nemocnice,“ přiblížil. Tam exprezidentovi odhalili trombózu, tedy ucpání tepny. Lékaři mu pak podle jeho slov „udělali skvělou operaci“.

Poděkoval proto všem, kdo se o něj v motolské nemocnici starali. „Momentálně se cítím velmi dobře, a to zejména právě kvůli FN v Motole. Byl tam skvělý personál, od sestřiček až po lékaře. Byl jsem naprosto spokojený, přátelský, milý. Nemůžu si vůbec stěžovat,“ prohlásil Zeman.

Podle něj ve výběru nemocnice nehrála roli nedůvěra v Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN), kde se bývalá hlava státu léčila během předešlé hospitalizace ještě v úřadě. Hlavní motivací byl prý uznávaný terapeut Pavel Kolář. „V Motole pracuje a o nohu se mi nejdříve staral. Doufali jsme, že se to dá třeba rozmasírovat, což se bohužel nestalo. Nu, a protože profesor Kolář dělá v Motole, převezli mě tam,“ řekl Zeman.

Video  Slovenské prezidentské volby: Zeman fandí Pellegrinimu a natočil mu videovzkaz.  - Facebook - P. Pellegrini
Video se připravuje ...

Jan Novák ( 14. dubna 2024 11:50 )

Zeman byl symbolem úpadku. V zahraničí jsme neboli bráni vážně, a tak jezdil jen do Ruska, Číny a Srbska.

lucka čermáková ( 13. dubna 2024 03:21 )

Fialová vláda by furt kritizovala všechny okolo. Jenom oni jsou nejlepší a všechno vědí nejlépe.

Miloslav Podhola ( 12. dubna 2024 13:09 )

Na drahém rohlíku vydělává i Fiala,zvýšeným DPH.
Trochu se zajimej o ekonomiku, než začneš psát své bludy.

Miloslav Podhola ( 12. dubna 2024 13:09 )

Na drahém rohlíku vydělává i Fiala,zvýšeným DPH.
Trochu se zajimej o ekonomiku, než začneš psát své bludy.

Miloslav Podhola ( 12. dubna 2024 13:05 )

Fialová vláďa by potřebovala poličkovat denně, aby si uvědomila,že vládne pro občany a ne pro pochvaly od neschopných politiků z EU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa