Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sněmovna je po Baštově (†75) úmrtí znovu kompletní. Poslanecký slib složil Dlask

Autor: ČTK - 
11. dubna 2024
10:25

Poslanecká sněmovna je po několika dnech opět kompletní. Předepsaný poslanecký slib složil v úvodu dnešního jednacího dne nový poslanec SPD Marcel Dlask (50), který v dolní komoře nahradil zesnulého Jaroslava Baštu (†75). Ten zemřel v neděli po dlouhém boji s nemocí.

Správní ředitel chvaletické elektrárny Dlask patřil k Baštovým poslaneckým asistentům a je zastupitelem města Chvaletice. Před dnešním složením slibu projednal změnu v poslaneckých lavicích mandátový a imunitní výbor, jenž ověřil vznik poslaneckého mandátu.

Bašta zemřel v neděli po dlouhé nemoci ve věku 75 let. Poslanci v úterý uctili jeho památku minutou ticha. V dolní komoře rovněž vzniklo pietní místo, jehož součástí je kondolenční kniha. Sněmovna také vyvěsila černou vlajku.

Někdejší disident a signatář Charty 77 Bašta byl poslancem SPD od roku 2021, v roce 1996 byl zvolen poslancem za ČSSD (nyní SOCDEM). Řadu let působil jako český velvyslanec v Rusku a na Ukrajině. Ve vládě Miloše Zemana byl dva roky ministrem bez portfeje. Loni Bašta neúspěšně kandidoval ve volbě prezidenta republiky.

V nynějším volebním období jde o třetí výměnu politiků ve Sněmovně. V závěru ustavující schůze složil mandát hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, nahradila ho Margita Balaštíková (oba ANO). Před dvěma lety nastoupila do dolní komory Jarmila Levko za Jana Farského (oba STAN), jenž se vzdal mandátu kvůli několikaměsíční univerzitní stáži ve Spojených státech.

Video  Minuta ticha ve Sněmovně: Uctění památek zesnulého poslance Jaroslava Bašty a exposlance Plzáka  - PSP ČR; Foto Blesk - Jiří Koťátko
Video se připravuje ...

krapotkin ( 11. dubna 2024 19:17 )

Hned se našel další moci a peněz chtivý darmožrout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa