Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zeman o smrti Jaroslava Bašty (†75): Je mi to moc líto... Truchlí i další politici

  • Autor: simao,ČTK - 
    Aktualizováno -
    8. 4. 2024
    10:58
    8. 4. 2024
    09:55

    Ve věku 75 let zemřel po dlouhé nemoci poslanec SPD a kandidát na prezidenta v roce 2023 Jaroslav Bašta. Poslancem SPD byl Bašta od roku 2021, v roce 1996 byl zvolen poslancem za ČSSD. Řadu let působil jako český velvyslanec v Rusku a na Ukrajině. Byl také ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. Právě Zeman k úmrtí Bašty uvedl: „Jaroslava Bašty jsem si vždy velmi vážil jako naprosto čestného člověka. Je mi moc líto, že už není mezi námi.“ Na smrt někdejšího disidenta Bašty reagují i další politici.

  • 1.Zeman: Byl to čestný člověk

    Jaroslava Bašty jsem si vždy velmi vážil jako naprosto čestného člověka. Je mi moc líto, že už není mezi námi,“ uvedl po úmrtí Jaroslava Bašty prezident Miloš Zeman, v jehož vládě byl Bašta na pozici ministra bez portfeje.

  • 2.Okamura: Odešel člověk pevných zásad

    „Odešel člověk pevných zásad a jeden z posledních aktivních politiků předlistopadového disentu. Hodný, slušný a noblesní člověk, který toho pro SPD, Českou republiku i její občany mnohé udělal. Čest jeho památce!“ napsal šéf SPD Tomio Okamura.

  • 3.Fiala: Upřímnou soustrast

    „Jaroslav Bašta zemřel. Upřímnou soustrast rodině,“ uvedl šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Baštu by měl ve Sněmovně nahradit správní ředitel chvaletické elektrárny Marcel Dlask.

  • 4.Přes rok na kapačkách

    „Čest jeho památce. Pan Bašta byl zejména velký ČLOVĚK s ohromným srdcem. Tohoto muže, kterého dehonestovaly všechny režimy jsem měl rád a velmi jsem ho obdivoval s velkým respektem. Přes rok bojoval o svůj život na kapačkách v nemocnici. Nakonec si však pro něj smrt přišla. Jaroslave, já tady veřejně přísáhám, že Vaši myšlenku prosadit přímou demokracii, potrestat kolaboranty a zrádce, přivést Českou republiku k prosperitě a jít mírovou cestou budu nadále prosazovat a se svými kolegy pro to uděláme maximum. Tak přísáhám. Odpočívejte v pokoji, Jaroslave,“ uvedl člen SPD Bronislav Kalvoda.

  • 5.Disident

    „Byl to člověk, který skutečně byl moc dobrý chlap a ten disent, který byl v minulosti, tak si přinesl i do té současné doby a nenechal se vmanipulovat do různých pozic. To možná některým lidem mohlo vadit. Já jsem si toho velmi vážil,“ vzpomínal exministr za ČSSD Zdeněk Škromach na Baštu ve vysílání České televize.

    Bašta vystudoval středověkou archeologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, školu ale nemohl dokončit. Za aktivity ve studentském Hnutí revoluční mládeže v letech 1968 a 1969 byl odsouzen na dva a půl roku do vězení.

    Video  Jaroslav Bašta: Vládu bych odvolal... A na konci tunelu může být světlo  - Facebook - J. Bašta
    Video se připravuje ...

  • 6.Vondra:

    „Já si pamatuju Jardu Baštu z dob ještě hodně minulých, poslední léta jsme se s skutečně moc nevídali i díky jeho politické afilaci, ale pamatuji si z minulých dob, kdy byl to jeden z těch, kdo se neváhali vymezit vůči totalitnímu komunistickému režimu a obětoval tomu leccos, svou profesní kariéru a za to já si ho samozřejmě vážím,“ uvedl v ČT Alexandr Vondra, europoslanec, místopředseda ODS a taktéž někdejší signatář Charty 77.

    Bašta se po propuštění z vězení v roce 1972 zapojil do disidentských aktivit, jako signatář Charty 77 byl perzekvován. Až do konce 80. let pracoval v podniku Stavby silnic a železnic jako dělník a v letech 1988 až 1989 jako technik.

    Video  Jaroslav Bašta: O manželce, vztahu k Rusku i 2,5 letech v kriminálu  - Youtube - J. Bašta
    Video se připravuje ...

  • 7.Nerudová: Rozdíly stranou

    „Jsou momenty, kdy i ty největší politické rozdíly jdou stranou. Upřímnou soustrast nejbližším,“ uvedla Danuše Nerudová, která na prezidentku kandidovala ve stejných volbách jako Bašta.

    Video  Bašta: Chci být mluvčím ožebračovaných, ponižovaných, těch, kteří nejsou spokojeni s vládou  - Youtube - J. Bašta
    Video se připravuje ...

  • 8.Svoboda: Významný polistopadový politik

    „Zprávu o úmrtí Jaroslava Bašty jsem přijal s velkou lítostí. Navzdory rozdílným politickým názorům jsem si jej vážil, ať už jako signatáře Charty 77, významného polistopadového politika a doposud i poslaneckého kolegy. Upřímnou soustrast pozůstalým,“ uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

  • 9.Válek: Smrtí končí vše

    „Dovolte mi vyjádřit upřímnou soustrast rodině, blízkým i kolegům zesnulého poslance Jaroslava Bašty. Ač jsme se na řadě věcí neshodli, tak smrtí končí vše a zůstává jen pieta a úcta k zesnulému kolegovi. Nechť odpočívá v pokoji,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

  • 10.Reagují i další politici

    „Upřímnou soustrast rodině. I když jsme se s panem Baštou v mnoha politických názorech rozcházeli, určitě jsem si ho vážil jako člověka,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

    „Odešel Jaroslav Bašta. Navždy si ho budu pamatovat jako velmi slušného, kultivovaného a vznešeného člověka, který byl bytostným demokratem s pevnými zásadami. Čest jeho památce a upřímnou soustrast celé jeho rodině,“ uvedl exposlanec a bývalý člen ODS Boris Šťastný.

    „Dnes jsem se dozvěděla, že nás navždy opustil pan poslanec Jaroslav Bašta. Znala jsem jej ze Sněmovny jako chytrého, vzdělaného a skromného člověka. To není bohužel ve Sněmovně běžné. I proto je mi jeho odchodu moc líto. Upřímnou soustrast pozůstalým a čest jeho památce,“ uvedla exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

9876543 ( 8. dubna 2024 20:02 )

Na tak malou zemičku,..máme těch institucí placených z daní docela hodně.Prezident je jenom figurka, asi jako nekompetentní senát.Taky bych je zrušila..Kdyby byl jen prezident,,ale takový aparát k tomu, těch poradců,/jestli musí mít poradce na kecy o ničem, tak tam nemá co dělat/ a různých jiných blbo­vin,kan­cléř,p­roto­kolár­ních šašků. Pávek má nejednoho mluvčího, které nikdo neviděl..Samé dobře placené kšefty, měl by si toto platit ze svých....Čím dál více se rozlézají do obřích rozměrů.

9876543 ( 8. dubna 2024 19:53 )

Jo, a když to s draslíkem přeženeš,..tak může poškozovat srdce..

9876543 ( 8. dubna 2024 19:52 )

Škoda že se stále hnusný lidi vyvrhelové, zloděj, atd..stále hodnotí jako zvířata, která taková vůbec nejsou. Ty hnusný přívlastky : ztřískal bych tě jako psa,psí počasí,nasadil mu psí hlavu atd,..jsou od nenávistných blbců, již z historie, jež neměli zvířata vůbec rádi.Jenom na pekáči..

9876543 ( 8. dubna 2024 19:44 )

Náhodou hyena je krásná,..nádherný úsměv a pěkně skvrnitá..Má silné zuby a vždy na lovu.

9876543 ( 8. dubna 2024 19:41 )

máš šaty, a je kdo tě obléci ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa