Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslanec Bašta: „Benefity“ za 1,9 milionu! Omluven od března, o jeho zdraví mlčí, náhrady bere dál

Autor: Alena Hechtová - 
17. března 2024
05:00

Dlouhodobě vážně nemocný poslanec Jaroslav Bašta (75, SPD) se naposledy k hlasování v Poslanecké sněmovně přihlásil vloni 24. března. V květnu pak vyšlo najevo, že je ve vážném stavu v nemocnici. Od té doby se ve Sněmovně neukázal, ale tučné náhrady a plat mu chodí dál.

Zatím poslední zprávy o Baštově hospitalizaci pocházejí z loňského listopadu. Tehdy web Seznam Zprávy uvedl, že je poslanec stále v nemocnici. SPD je ale na informace o zdravotním stavu svého člena skoupá.

Na dotaz redakce neodpověděl ani šéf hnutí Tomio Okamura (51), ani předseda poslaneckého klubu Radim Fiala (54), ani mluvčí Barbora Šťastná. Bližší zprávy nemá ani předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (39, TOP 09).

Podle sněmovních záznamů se přitom Bašta naposledy účastnil hlasování 24. března 2023. Od té doby je omluven.

Plat 123 tisíc

Poslanec evidentně není ve stavu, aby vykonával svoji práci ve Sněmovně. Přesto mu dál plynou z veřejných financí veškeré benefity i tučný plat. Bašta je pořád uváděn coby předseda podvýboru pro vnější ekonomické vztahy. A jako takový má měsíční odměnu za práci přes 123 tisíc korun hrubého.

„Plat náleží poslankyním a poslancům za výkon mandátu poslance, který vzniká zvolením, a zaniká pouze z důvodů stanovených Ústavou České republiky. A proto je výkon poslaneckého mandátu trvalý a je vázán pouze na danou osobu,“ upřesnila Lenka Mozgová z Kanceláře Poslanecké sněmovny.

660 tisíc na asistenty

K tomu je ještě potřeba přičíst tučné náhrady. A jak Blesk zjistil na základě žádosti k svobodnému přístupu k informacím, ty Bašta pobíral, i když ve Sněmovně absentuje. A nejde o malé částky. Cestovní náhrady měl přes 450 tisíc, na služby asistentů to bylo přes 660 tisíc. Suma sumárum za rok 2023 takto vyinkasoval přes 1,9 milionu korun.

Bez omluvenek či v trestu

Existují situace, kdy by poslanci plat mohl být krácen. Ty se však na Baštu nevztahují. „Ke krácení platu a poskytovaných náhrad poslancům dochází pouze ve stanovených případech, jimiž jsou neomluvená absence minimálně na dvou jednacích dnech. Plat a náhrady poslanci nenáleží ani v době výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody, výkonu ústavního ochranného léčení nebo zabezpečovací detence,“ upřesnila Mozgová.

Podlomené zdraví již dřív

Není to poprvé, co Jaroslava Baštu zdraví zradilo. Před 14 lety skončil ze zdravotních důvodů jako velvyslanec na Ukrajině po kauze nelegálního postupu vydávání českých víz dalším diplomatem. V roce 2023 se zapojil do prezidentského klání, ve kterém skončil v 1. kole se ziskem 4,45 % hlasů až pátý.

Vyplacené náhrady za rok 2023 Vyplacené náhrady za rok 2023 | Poslanecká sněmovna, Blesk

Zákonodárci v podobné situaci

  • Milan Wenzl (64, ANO): Rok nebyl ve Sněmovně, po zvolení se zúčastnil jen první schůze na sklonku roku 2021. Pak vážně onemocněl a léčil se s leukemií. Z dalších jednání byl od té doby omluven. I on k platu ale čerpal nemalé poslanecké náhrady, podle zpráv z médií ve výši přes 1,7 milionu korun. O rezignaci podle citovaných vyjádření neuvažoval, do Sněmovny se následně v roce 2023 vrátil.
  • František Čuba (†83, SPO): V podobné situaci se ocitl i někdejší zlínský senátor Strany práv občanů a bývalý předseda legendárního JZD Slušovice František Čuba (†83). Ten se kvůli nemoci v horní komoře Parlamentu neukázal téměř rok, naposledy v roce 2016.
  • I Čuba po tu dobu pobíral senátorský plat včetně finančních náhrad – dohromady 122 100 korun měsíčně, na což opakovaně upozorňoval Blesk. Jelikož zákonodárci nemusejí mít neschopenku, vedení Senátu ho vyzvalo, aby zvážil rezignaci.
  • Čuba reagoval návrhem, že bude vykonávat svoji práci dál, ale bezplatně. To tehdejší šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) ale odmítl jako právně nemožné. Nakonec se Čuba senátorského křesla vzdal v roce 2018. Zemřel o rok později.

Uživatel_5639498 ( 13. dubna 2024 16:46 )

No to jsem blázen, že vás nesmažou! Asi protože kritizujete Zemana!🥵🥵🥵! Je mi z vás zlé! Taková sprostá spodina! FUJ

gabreta ( 22. března 2024 18:19 )

Zvláštní je, že novináře zajímají peníze, které dostává nemocnej Bašta z SPD. Proč je nezajímají náklady zbytečného Ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka se všema jeho pobočníkama a poradcema!!! Tam jedou pořádný sumy!!! 👎

jajas ( 18. března 2024 13:11 )

Tak v jeho letech se ani člověk nemůže divit, že je marod, proti tomu nic nemám, tady se spíše řeší to, že přestože nepracuje, tak bere peníze jakoby denně hároval.... 🙂

ad-ga ( 18. března 2024 09:37 )

Za nemoc nikdo nemúže, ale měl by dostávat jen nemocenskou jako všichni ostatní. Na co platí poradce, komu radí a na co má všechny náhrady? Peníze by měl vrátit. Na děti se pořádají sbírky a tady vyletí peníze nadarmo. Chtělo by to změnit zákon. 👍 Ale poslanci musí napřed vyřešit nadávky z mailů. 😁

jajas ( 18. března 2024 09:25 )

Ten chlap byl na umření už od doby, kdy kandidoval na prezidenta....teď je rok marod, ale finančně určitě nestrádá....jak je to možné, aby se u"takových" nadlidí nepostupovalo stejně jako u normálních občanů? Jak může někdo, kdeo nepracuje dostávat plný plat i s náhradama? Za co? Mělo by dojít ke změně zákona...a mohla by s tím začít pětikolka, té jdou rychlé změny zákonů velice dobře....tedy pokud jim to vyhovuje.... 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa