Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Špidla o parťákovi ze Zemanovy vlády Baštovi (†75): „Byl archeolog, přestup k SPD mě překvapil“

Autor: ahe - 
9. dubna 2024
05:00

Ve věku 75 let zemřel po dlouhé nemoci poslanec SPD a kandidát na prezidenta v roce 2023 Jaroslav Bašta. Od revoluce byl známou postavou politické, diplomatické i zpravodajské scény v Česku. V době, kdy byl premiérem Vladimír Špidla, se oba muži potkali v jedné vládě.

Ačkoli v poslední době nebyli politicky názorově na stejné vlně, Vladimír Špidla na svého bývalého spolustraníka z ČSSD pro Blesk zavzpomínal.

„Nás spojovala ale nejen politika a stranická příslušnost. Dlouhodobě to byl i zájem o historii a archeologii. Je totiž třeba připomenout, že Bašta byl původním povoláním archeolog,“ připomněl Špidla, který léta uváděl mezi svými zájmy mimo jiné památkovou péči.  

Bezpečnost a historie je spojovala

„Rád jsem s ním spolupracoval, měl velké znalosti i podobné vzdělání – to nás spojovalo. Musím ale připomenout i to, že se vždycky zajímal o bezpečnostní záležitosti (po sametové revoluci působil Jaroslav Bašta ve vedení tajných služeb a v lustrační komisi, pozn. red.), a to byl další průsečík toho, co nás spojovalo. Nechci, aby to vypadalo jako klišé, ale taky je třeba říct, že byl tehdy opravdu poctivý sociální demokrat,“ řekl Špidla.

Jak ale dodal, později se jejich názorové cesty zcela rozešly. „Musím říct, že mě trochu překvapilo, že přišel do hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD),“ přiznal expremiér a bývalý eurokomisař.

Kandidatura na prezidenta Špidlu zaskočila

Politická dráha Jaroslava Bašty se však ubírala dál. Byl jedním v kandidátů v poslední přímé volbě prezidenta.

„Bylo to pro mě překvapivé, to musím přiznat, hlavně to, za koho se tím kandidátem stal. Takže bych nebyl rád, pokud by uspěl – ne proto, že bych mu to nepřál, ale protože reprezentoval směr, řekl bych, krajní nacionalistické pravice. Ten je opravdu skoro nejdál od toho, co si politicky myslím, takže rád bych nebyl za takového prezidenta. Dle mého však žádnou významnou šanci uspět neměl. Dovedu si představit, že to byla jen součást nějaké širší volební kalkulace,“ řekl pro Blesk.cz Špidla.

Jak dodal, už v době kandidatury si všiml, jelikož Jaroslava Baštu znal osobně velmi zblízka, že nebyl zcela zdravotně v pořádku. „Snažil jsem se i později, kdy už byl oficiálně nemocný, zjistit, co s ním je, ale žádnou informaci jsem nedostal,“ shrnul.

Video  Jaroslav Bašta: O manželce, vztahu k Rusku i 2,5 letech v kriminálu  - Youtube - J. Bašta
Video se připravuje ...

Dlouhodobě nemocný

Podle informací médií z konce loňského května byl Jaroslav Bašta v nemocnici ve vážném stavu, zhruba od poloviny května se ze schůzí Sněmovny omlouval ze zdravotních důvodů. Poslancem SPD byl od roku 2021, v roce 1996 byl zvolen poslancem za ČSSD.

Řadu let působil jako český velvyslanec v Rusku a na Ukrajině. Byl také ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana.

Stopa ve zpravodajských službách

Významnou stopu zanechal i ve zpravodajských službách, v roce 1990 se stal vedoucím odboru a náměstkem ředitele Úřadu Federálního ministerstva vnitra (FMV) pro ochranu ústavy a demokracie. V roce 1991 byl krátce náměstkem ředitele Federální bezpečnostní informační služby (FBIS). Když odešel ze služby, od prosince 1991 stál rok v čele nezávislé komise při federálním ministerstvu vnitra, která se zabývala lustracemi. V roce 1996 byl zvolen do Sněmovny, kde mimo jiné vedl komisi pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) a byl členem bezpečnostního výboru.

Zatím posledním poslancem, který zemřel během svého mandátu, byl v březnu 2021 poslanec ODS Jiří Ventruba, jenž byl hospitalizován s těžkým průběhem covidu-19. Jaroslava Baštu by měl ve Sněmovně nahradit správní ředitel chvaletické elektrárny Marcel Dlask.

Vladimír Špidla byl od července 2002 do června 2004 premiérem České republiky. V letech 2001 až 2004 byl předsedou České strany sociálně demokratické. Od roku 2004 do února 2010 byl evropským komisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti.

Video  Jaroslav Bašta: Vládu bych odvolal... A na konci tunelu může být světlo  - Facebook - J. Bašta
Video se připravuje ...

Uživatel_5639498 ( 13. dubna 2024 16:53 )

Co to tu, proboha, pletete???? Špidla byl a je jediný opravdový sociální demokrat!🌹🌹🌹

Uživatel_5701369 ( 9. dubna 2024 10:20 )

To Špidla zradil myšlenky sociální demokracie. To ze Špidly se stal TOPkař. Jaký je rozdíl mezi Špidlou a Pekarovou? Žádný. Ideově jsou stejní. Jen Pekarová je více maskulinní než Špidla...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa