Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Roboti-zabijáci. Drony na Ukrajině už útočí i bez operátora, díky strojovému vidění překonají rušičky

Autor: Donbas Realii, mav, swp - 
16. dubna 2024
05:00

Poprvé Ukrajina použila kamikaze drony se strojovým viděním, útočící na cíl bez přímé kontroly operátora. A zřejmě je na Ukrajině nasazuje i ruská armáda. Může tato technologie zásadně změnit pravidla hry na frontě? Do jaké míry se na řízení takových dronů podílejí lidé? rozebírá server Donbas Realii z rodiny Rádia Svobodná Evropa.

V březnu 60. a 63. mechanizovaná brigáda Ozbrojených sil Ukrajiny ukázala video zásahu: Dron dosáhl cíle i přes ztrátu videokomunikace s operátorem. A v lednu 2024 se objevil první důkaz o tom, že i ruská armáda používá drony se strojovým viděním.

„Ve skutečnosti mluvíme o velké, radikální revoluci v technologii kamikaze dronů,“ řekl v rozhovoru pro ukrajinskou edici BBC Serhij Beskrestnov, na internetu známý coby technologický blogger Serhij Fleš/Sergej Flash, jinak odborník na komunikaci, důstojník v záloze a autor specializovaného kanálu o elektronickém boji. Podle něj se ukrajinským ozbrojeným silám začátkem ledna podařilo zachytit videosignál z ruských dronů, ukázalo se, že jsou vybaveny systémem automatického zaměřování a strojového vidění.

Co je to strojové vidění?

Strojové vidění je algoritmus pro automatické rozpoznávání vzorů v obraze. Dron vybavený touto technologií si zapamatuje obraz - obrys cíle - a zaměří se na něj. Uchovává obraz cíle pro navádění a může jej sledovat, i když se cíl pohybuje.

V sofistikovanějších systémech dokáže strojové vidění s pomocí prvků umělé inteligence najít a rozpoznat objekty bez zásahu člověka, ale to se ještě v praxi ukrajinské války neděje.

„Drony se strojovým viděním by neměly být zaměňovány s umělou inteligencí. Nemohou rozpoznat cíl, jak si mnozí lidé myslí. Nedokážou rozlišit, zda se jedná o tank, člověka, zařízení elektronického boje, zda je tento objekt důležitý, nebo ne,“ říká Serhij Fleš.

Strojové vidění umožňuje dronu přiblížit se k cíli a udržet jej v dohledu, když operátor ztratí signál. Právě v této závěrečné, nejobtížnější fázi útoku je dovednost operátora nejdůležitější: Dron se musí přiblížit k cíli, v čemž mu často brání prostředky elektronického boje – používané rušičky mají dosah kolem 50 metrů. Na videích z fronty bývá vidět, kterak kamikaze drony (na Ukrajině zvané též FPV) dostihují cíl; než zasáhnou, signál zeslábne, obraz se zpomalí nebo zamrzne.

S využitím strojového vidění jsou šance na zasažení cíle mnohem méně závislé na dovednostech pilota. Může jej tak ovládat i člověk bez větších zkušeností a vycvičených dovedností. A stávající rušičky jsou proti strojovému vidění neúčinné, operátor označí cíl už z větší vzdálenosti a stroj sám k němu i po ztrátě signálu doletí. Navíc bezpilotní letoun dokáže díky strojovému vidění sledovat a snáze zasáhnout pohyblivý cíl.

Vadit může takto autonomně řízenému dronu silný poryv větru. A také v obraně před ním může pomoci hustý kouř, což se patrně už Rusové pokusili otestovat – jak ukazuje Serhij Fleš na videu na facebooku.

Taktiku boje proti bezpilotním letounům, která se dosud používala na frontě, je třeba s nástupem technologií strojového vidění změnit. A my musíme přemýšlet o tom, jak jim čelit, říká Serhij. Tyto algoritmy pro vojenskou techniku nejsou novinkou a ve vojenském průmyslu se již běžně používají, říká šéfredaktor vojenského portálu Defense Express Oleh Katkov. „Například polská vyčkávací munice Warmate má strojové vidění, má automatické sledování cíle," řekl pro Donbas Realii.

Právě tímto dronem kamikaze, který identifikovala polská publikace Defense24, zasáhli ukrajinští průzkumníci dva ruské protiletadlové raketové a zbraňové systémy Pancir S1. Na videu je vidět, že systémy jsou rozmístěny a provádějí radarový průzkum, ale na blížící se bezpilotní letoun nereagují. Signál z dronu se ztrácí, cíl je přesto zasažen – díky strojovému vidění.

Pro malé drony příliš drahé

Technologie strojového vidění se v posledních sedmi letech u civilních kvadrokoptér zdokonalují. Příkladem je Mavic od společnosti DJI, který měl funkci ActiveTrack již v první verzi, píše Defense Express. Závodní drony se během dvou let plnohodnotné války staly levným a rozšířeným prostředkem ničení techniky i živé síly na frontové linii a často i alternativou dělostřelectva. Podle ukrajinské armády jich jedna brigáda používá asi 1 000 měsíčně. Ukrajina jich levně vyrábí již sto tisíc měsíčně – a Rusko ještě více.

A právě cena rozhoduje o jejich masivním využití v první linii a brání integraci drahých systémů strojového vidění. „Když takový systém stojí několik tisíc dolarů, je poměrně obtížné jej integrovat do FPV dronů, které stojí 500 dolarů (ke 12 tisícům Kč)," říká Oleg Katkov. „Proto v současné době pracujeme na integraci strojového vidění co nejlevnějším způsobem.“

„Toto řešení již existuje. Ještě ho musíme otestovat v bojových podmínkách a pak ho můžeme spustit," uvedl Arťom Ščerbakivskij, operátor bezpilotních letounů jednotky zvané Angry Birds. „Díky bojovým zkušenostem, které nás nutí zlepšovat se a hledat řešení, je Ukrajina v tomto vývoji už nyní před ostatními zeměmi,“ řekl pro kanál Espresso.

21:59
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie (29. 4. 2024)
Zobrazit celý online

Strojové vidění je již integrováno do moderních průmyslových dronů. Ve vyspělých zemích však probíhá komplexnější vývoj umělé inteligence pro bezpilotní letouny. A je pravděpodobné, že Ukrajina bude moci takové drony získat.

Agentura Bloomberg s odvoláním na vojenské zdroje uvedla, že Velká Británie spolupracuje s dalšími zeměmi, včetně USA, na tom, aby Ukrajině poskytla tisíce nových bezpilotních letounů, které využívají algoritmy umělé inteligence a mohou útočit na cíle koordinovaně.

Umělá inteligence roje dronů

„V roce 2021 jak Velká Británie, tak USA aktivně pracovaly a v praxi realizovaly tzv. rojové využití dronů. To je také spojeno s umělou inteligencí, kdy je současně vypuštěno mnoho dronů, které si mezi sebou vyměňují informace, operují v určitém vymezeném prostoru, mohou samostatně vyhledávat cíle, rozdělovat si je mezi sebou a synchronizovaně, koordinovaně útočit z různých úhlů a s maximální účinností," vysvětluje Katkov s tím, že totéž už dokážou třeba britské střely Brimstone vybavené umělou inteligencí.

Rusko také propaguje svou vyčkávací munici/kamikaze dron Lancet, který způsobuje velké škody na frontě. Koncem loňského roku výrobce oznámil, že nový model Izdelije-53 již bude mít integrované algoritmy umělé inteligence, které rovněž umožní vytvářet roje a provádět skupinový úder.

Použití umělé inteligence nebo jakýchkoli automatizovaných systémů stále vyžaduje určité zapojení člověka. Přinejmenším musí rozhodovat. Ale kde je jeho reakční doba příliš dlouhá, například při sestřelování balistických cílů, funguje automatizace. Tak je tomu například u systémů protivzdušné obrany Patriot nebo C-RAM.

„Proto, pokud jde o použití dronů s umělou inteligencí, bude v řídicí smyčce stále člověk, ale neznamená to, že bude vše odklikávat sám. Bude řídit a přijímat obecná rozhodnutí. Faktem je, že využití roje je nová generace toho, co se bude s drony používat," říká Katkov.

„Je to více než slibný směr,“ uzavírá Donbas Realii. „A Ukrajina se podle vojenských analytiků stane zkušebním polem, kde se tento vývoj bude vyhodnocovat v praxi.“

Video  Záběr na ruské vojáky z ukrajinského dronu, který česko poslalo na Ukrajinu.  - Twitter.com/Vozím drony na Ukrajinu
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa