„Jelikož bude vlivem těchto událostí výrazně omezena doprava v centru města, žádáme všechny motoristy, aby pokud možno do centra vůbec nevjížděli a svá vozidla zanechali na odstavných parkovištích na okraji Prahy. Ideální je k dopravě využít městskou hromadnou dopravu, především metro, kterého se žádná omezení netýkají,“ uvedl Hrdina. Připomněl, že dopravu v hlavním městě nadále omezuje také rekonstrukce magistrály v ulici 5. května a zároveň se opravuje Libeňský most.

Půlmaraton

Při 1/2Maratonu Praha 2024 se stovky pořádkových i dopravních policistů postarají především o řízení provozu a uzavírání ulic, kterými závod vede. O jeho trase informuje na svém webu magistrát, upozornil Hrdina. „Aby dopravní omezení bylo jen v nezbytně nutné míře, tak uzavírka na obou březích Vltavy započne přibližně 20 minut před startem závodu (09:40) a provoz bude ihned po proběhnutí posledního závodníka a průjezdu úklidového vozu postupně uvolňován,“ doplnil mluvčí. Magistrát ve čtvrtek uvedl, že půlmaraton omezí také městskou hromadnou dopravu především v centru města a na trase závodu bude zakázáno parkování.

Pochody Prahou

Národní pochod pro život má v sobotu naplánovanou trasu z Hradčanského náměstí přes Malou Stranu a Národní třídu na Václavské náměstí. Podle pořádající organizace Hnutí pro život má vyjádřit podporu ženám, které nečekaně otěhotněly, a zajistit jejich rodinám lepší podmínky. Průvod chtějí nenásilně zablokovat aktivisté z několika iniciativ, kteří na Malostranské náměstí svolali protestní akci nazvanou „Neprojdou. Zastavme pochod klerofašistů“.

Podle Hrdiny na tato shromáždění dohlédnou také stovky policistů. „Budou dbát především na to, aby proběhla v poklidu a vzájemně se nenarušovala. V době pochodu bude částečně omezena doprava, ale jen na nezbytně nutnou dobu,“ podotkl.

Dalším sobotním pochodem, na který se policisté zaměří, bude večerní průvod fotbalových fanoušků k vršovickému Edenu na prvoligové utkání mezi Slavií a Bohemians 1905. V neděli policisté dohlédnou na podvečerní zápas Sparty na jejím stadionu na Letné proti Mladé Boleslavi.

Akce s názvem „Pietní vzpomínkové setkání u příležitosti výročí masakru ze 7. října 2023“ začíná na Václavském náměstí v neděli v poledne, organizátoři podle ohlášení pro magistrát předpokládají účast 500 lidí.

Fotogalerie
19 fotografií