Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vymazali vojákovi ukrajinskou vlajku? Další předvolební trapas na Slovensku, reagovala i Čaputová

Autor: amb - 
5. dubna 2024
18:51

Už o víkendu budou Slováci volit nového prezidenta. Na Slovensku se objevovaly nepravdivé informace o tom, že by Ivan Korčok na rozdíl od Petera Pellegriniho zatáhl zemi do války, k čemuž nemá pravomoc. V pátek na sociálních sítích současní slovenští ministři sdíleli snímek s apelem, aby šli lidé volit a zabránili vyslání slovenských vojáků do boje. Na fotografii objímá starší žena muže ve vojenském obleku. V originále má ale voják na rukávu ukrajinskou vlajku, která byla odstraněna.

„Pojďte volit, aby slovenští synové a vnuci neumírali na vojně!“ vyzýval snímek starší ženy objímající muže ve vojenském obleku. Fotografii sdílela ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková, ministryně hospodářství Denisa Saková a ministr investic, regionálního rozvoje a informatizaci Richard Raši. Všichni tři jsou z Hlasu, jehož lídrem je prezidentský kandidát Peter Pellegrini. 

Sám Pellegrini se před prezidentskými volbami vyjadřoval, že je prezidentem míru. Tvrdí, že dodávkami zbraní na Ukrajinu bránící se ruské invazi se situace hrotí. Slovensko pod vedením Roberta Fica napadenou zemi odmítlo vojensky podporovat, a Ficovi politici dokonce jeli jednat do Moskvy. 

Příspěvek ministryně Dolinkové Příspěvek ministryně Dolinkové | Instagram Zuzany Dolinkové

Snímek je však upravený. V původní verzi, která je dostupná ve fotobance Shutterstock, má voják na vestě ukrajinskou vlajku. Ta však byla pro účely kampaně smazána. Upravená fotografie pak byla použita pro účely kampaně proti podpoře Ukrajiny a vysílala nepravdivý signál, že by tam jeden z kandidátů poslal občany Slovenska. 

„Osobně mě jako otce dvou synů hluboce znepokojuje, že i v moratoriu členové vlády o mně šíří hnusné lži. Ale považuji za naprosto nehorázné zneužívání válečné tragédie a desítky tisíc civilních obětí pro volební kampaň. Volají po míru, ale ve skutečnosti mají ústa plná války," uvedl na facebooku Korčok. 

Fotka použitá ve slovenské prezidentské kampani Fotka použitá ve slovenské prezidentské kampani | Shutterstock

„Toto je vrchol cynismu a falše!“ rozčílil se na sociální síti X lídr opozice Michal Šimečka, který si rozdílu rovněž všiml. „To je celý Fico, Danko a Pellegrini. Falešní vlastenci, falešní sociální demokraté, falešní lidovci, falešní příznivci. Na našich hranicích umírají kvůli Putinově invazi skuteční ukrajinští hrdinové a tahle parta je nejen slovně hází přes palubu, ale cynicky je využívá v prezidentské kampani,“ napsal.

Nepřímo reagovala i současná prezidentka Zuzana Čaputová. „Mrzí mě, že až do poslední chvíle je součástí předvolební kampaně zahrávání se strachem. Nejsou na místě obavy, že nás může budoucí prezident zatáhnout do války. Za pět let ve funkci jsem mohla poznat oba prezidentské kandidáty a s čistým svědomím a přesvědčením mohu říci, že ani Peter Pellegrini, ani Ivan Korčok nás do žádné války nezatáhnou a žádné naše vojáky na Ukrajinu nepošlou. Jednak k tomu nemají pravomoc a jednak to oba vyloučili. To, co potřebujeme, je, aby se příští prezident podílel na vytváření úspěšného příběhu Slovenska. Aby k němu přispíval udržováním příznivého společenského klimatu a prostředí, které je nakloněno vzdělání, demokracii, tvořivosti a svobodě myšlení. Ne tím, že bude lidi strašit válkou,“ napsala na instagram. 

Video  Premiér Fiala v Blesku: Nevěřím, že by Korčok nebo Pellegrini chtěli zhoršovat československé vztahy.  - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

hynek hynek ( 7. dubna 2024 14:29 )

A co jako?

Melberi ( 7. dubna 2024 01:43 )

Jsou to id/oti.

obcan cesko ( 6. dubna 2024 17:56 )

Co jiného očekávat od Fico-mafie. Podrazy, lži, neférové jednání, zastrašování, atd,atd,atd.

lucie13 ( 6. dubna 2024 15:02 )

Zbrojní lobby USA a Evropy, Kolář, který na tom bohatne a má své ovečky - Pávka, Fialenka, Sveteovou, Ropušana atd.

Obyčejní lidé v Rusku a UA to určitě nechtějí a nechtějí ani cara Putina a ani ruského Žida a novooligarchu Zelenského.

lucie13 ( 6. dubna 2024 15:00 )


Ano, je to fotka z nějaké databáze, kterou si musíte koupit, abyste kvůli ochraně dat měl na své reklamě lidi, kteří vás za to nemohou žalovat. Chtěli prostě fotku vojáka se starší ženou a úprava bude určitě v souladu s užitím zakoupené fotky.
Opravdu drama, haha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa