Řízení ve věci zproštění, které nadřízený s dotyčným vedl, skončilo a policista byl zproštěn výkonu služby. Případ v trestní rovině stále řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ uvedla ve středu policie.

Video
Video se připravuje ...

Zásah policisty po párty v baru vyšetřuje GIBS Blesk Zprávy

Napadení se podle informací Blesku stalo 17. února v Nádražní ulici v Praze před nočním barem. Policista tam dorazil ve slavnostní uniformě z policejního plesu na Žofíně. Muž dívku napadl, za vlasy ji tahal po ulici a následně ji zaklekl. Údajně mu pomáhala i jeho přítelkyně, která rovněž pracuje u policie. Přihlížející lidé se policistu snažili zastavit, na místo pak dorazila hlídka. Muži podle Blesku naměřila policie 2,6 promile alkoholu v krvi, jeho přítelkyni 1,6 promile. Pro napadenou ženu musela přijet sanitka.

Pražská policie jednání dvojice již dříve odsoudila a omluvila se za ně. „Toto jednání považujeme za naprosto neakceptovatelné a neomluvitelné. I tak se omlouváme. Selhání jednoho policisty bohužel poškozuje všechny ostatní. Můžeme vás ujistit, že rozhodně nejde o běžné chování našich kolegů a pražský ředitel bude proto v dalším postupu nekompromisní,“ uvedla.

Žena u policie dál pracuje

Přítelkyně Tomáše S. v práci dál zůstává. Proč, vysvětlil Blesku policejní mluvčí Jan Daněk: „Kompetencí GIBS je zjistit okolnosti její účasti na incidentu. Až následně může nadřízený rozhodnout o dalším postupu. V tuto chvíli není důvod k jejímu zproštění výkonu služby.“ Žena podle našich informací pracuje na odboru služby dopravní policie krajského ředitelství v Praze.

Hrozí mu vyšší trest?

Server Novinky.cz ve středu upozornil, že by policista mohl dostat vyšší trest. Teoreticky by totiž jeho počínání mohlo být kvalifikováno jako ublížení na zdraví, nebo dokonce těžké ublížení na zdraví. Léčba jedné z poškozených se totiž protáhla, což je přitěžující okolností. „Byla tam nějaká delší rekonvalescence, protože dostala do kotníku šrouby a musí po operaci nadále rehabilitovat,“ řekla serveru jedna z napadených dívek.

Pokud by léčba trvala déle než týdnů, mohlo by policistovi hrozit až osmileté vězení. V případě těžkého ublížení na zdraví by pak mohl za mřížemi skončit až na deset let. 

Fotogalerie
10 fotografií