Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Tři ženy dohnaly oblíbené meditační pobyty k sebevraždě: Trpěly psychózou a halucinacemi!

Autor: hpe - 
18. dubna 2024
07:11

Metodu meditace Vipassana praktikují ročně tisíce lidí. Populární technika má však zřejmě i své stinné stránky. Během uplynulých let si vyžádala hned tři mladé životy. Dvě ženy z USA a jedna z Kanady si dobrovolně vzaly v život krátce poté, co se zúčastnily desetidenního pobytu ve specializovaných centrech.

Na meditačních zájezdech panují až spartánské podmínky. Účastníci denně tráví jedenáct hodin v absolutním tichu. Občas mívají zcela zakázáno se smát či mluvit. Striktní pravidla se týkají i stravování. Po jedenácté hodině dopoledne už účastníci pobytů nesmí nic sníst. Důležitým aspektem pobytu je také přísný režim a pravidelnost. Vstávání ve čtyři ráno je nutností. U některých se po čase začne projevovat v důsledku nedostatku spánku únava. Celá řada nadšenců tvrdé podmínky nezvládne a skončí v nemocnici.

Ten nejhorší osud čekal tři ženy, které po absolvování programů spojených s meditací Vipassana spáchaly sebevraždu. V roce 2022 bylo zhruba 50 kilometrů od jednoho z takových center nalezeno mrtvé tělo Jaquie McDermottové (†22) z Kanady. Jak uvádí zpravodajství Daily Mail, Jaquie měla údajně před smrtí trpět turbulentními změnami nálad. Pobyt ukončila devátý den. Další známou obětí je Megan Vogtová (†25) z Pensylvánie. Podle blízkých z ní byl po návratu z kurzu úplně jiný člověk. Dříve veselá Megan začala mít silné psychózy. Trvalo deset týdnů, než v roce 2017 skočila z mostu. 

V srdceryvném dopise, který po sobě Megan zanechala, popsala důvody svého rozhodnutí. „Prosím, odpusťte mi. Už si vzpomínám, co jsem udělala. Vrátila se mi paměť. Nedokážu sama se sebou už žít,“ uvedla. Pět let před tímto incidentem se v Arizoně našlo tělo amerického páru. Manželka akademika Iana Thorsona (†38) si spolu s ním vzala život v jeskyni. Před tragédií měli partneři navštívit buddhisticky spolek v Diamond Mountain Retreat Center.

Mnoho bývalých účastníků programu se shodne na tom, že tato zařízení jsou v podstatě dost podobná vězení. Přesto všechno se však těchto zájezdů chtějí každý rok účastnit tisíce lidí. Zájem je tak velký, že čekací listiny jsou leckdy velmi dlouhé. Co se týče samotných účinků metody meditace Vipassana, někteří odborníci se domnívají, že jsou příliš drastické a nemusí vyhovovat každému. Být dlouho pouze sám se svými myšlenkami může u některých vyvolat negativní reakci. 

Uživatel_5573531 ( 26. dubna 2024 13:06 )

Informace v článku jsou zavádějící. Kurzy běží v tichu, aby se účastníci navzájem nerušili. Nesmí se brát žádné drogy. Kurz můžete kdykoli opustit. Jídlo je, pravda vegetariánské, 3x denně. Pokud má někdo speciální dietní požadavky, tak mu obsluha v rámci možností vyhoví. Účelem je co nejlépe se naučit metodu, díky které zvládáte stres a negativní věci, které přicházejí v běžném životě.
Takže během kurzu běží intenzivní psychický i fyzický detox a ne žádné mučení.
Pokud máte nějaké psychické potíže jakéhokoli rázu, tak vás na něj ani nevezmou. Jiná věc je , pokud v přihlášce lžete. Ale takoví většinou odpadnou v prvních 3 dnech kurzu, protože když mají být se svým obsahem hlavy sami se sebou, tak to prostě nedají. Během kurzu totiž začnete vidět skutečnost takovou, jaká je. Doporučil bych ho i redaktorovi, který článek napsal, ale obávám se, že by pak musel změnit zaměstnání.

krapotkin ( 20. dubna 2024 04:01 )

Stačí se podívat na vládního traktoristu.

Drž hubu ( 18. dubna 2024 13:59 )

Když je blbá hlava, trpí celé tělo 🙄

Lomikel ( 18. dubna 2024 10:35 )

bláznů přibývá. Zřejmě mají někde hnízdo a hodně se množí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání