Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Reportáž Blesku: „Po dvou letech uvidím na Velikonoce bráchu." Z Prahy vyjel první noční vlak na Ukrajinu

Autor: amb - 
28. března 2024
17:57

„Další z českých prvenství,“ pochvaloval si na Hlavním nádraží vládní zmocněnec pro Ukrajinu Tomáš Kopečný nový noční vlak, který míří z Prahy do země bránící se ruské agresi. Regiojet podle svých slov zavedl první komerční spoj, který končí až na Ukrajině. Konkrétně v západním městečku Čop, které leží půl hodiny jižně od Užhorodu.

„Je to zase něco prvního ze strany České republiky, na rozdíl od všech ostatních dopravců nekončíme na území Evropské unie, tedy v Polsku nebo na Slovensku, ale na Ukrajině,“ dodal pro Blesk Kopečný. Těsně před Velikonocemi vyčkávaly na Hlavním nádraží Ukrajinky s dětmi, kufry a plyšáky, aby nové spojení vyzkoušely. Vedle nich ale postávalo i několik mužů nebo senioři a také mnoho Slováků, kteří mířili do Košic. Vlak vyrazil před desátou hodinou večerní, cíle měl dosáhnout asi o dvanáct hodin později.

Hojně využívaný už je i spoj, který končí v polské Přemyšli. Lidé odtud pokračují do Lvova. Zprovozněn byl koncem roku 2022 a nyní posiluje spoje kvůli velikonočním svátkům. Také nová linka byl poměrně rychle vyprodaná a zabraná místa byla podle informací Regiojetu i v dalších dnech.

„Jedu za manželem, který zůstal sám na Ukrajině sám. Vracím se tam jednou za půl roku podle toho, jak mi to vyjde s prací. Teď budu mít týden volno, tak ho strávím s mužem,“ řekla Blesku ještě na nádraží jedna z cestujících. Přibližně šedesátiletá žena jela do Kyjeva, v Čopu proto musela nasednout ještě na navazující spoj. V Česku studuje její dcera. „Chtěli jsme se přestěhovat dřív, ale nestihli jsme to,“ řekla Ukrajinka.

Mířím z Prahy do malého městečka v Zakarpatí, chci navštívit rodinu na Velikonoce. Slavím je dvakrát, tento týden jsou katolické a v květnu pak pravoslavné. Mezitím se ale za pár dní vrátím, protože mám v Česku školu a nemůžu si dovolit zůstat déle,“ sdělila Blesku už ve vlaku jiná dívka, Kateryna (20). Dříve musela překonávat i několikahodinové přestupy. „Teď to bude o mnoho jednodušší,“ sdělila. A nedaleko postávala v uličce další respondentka, která vyrazila do Užhorodu za sestrou. Někteří další cestující však mluvit nechtěli.

Mezi cestujícími by se ale mohli začít objevovat i Češi, míní exvelvyslanec v Kyjevě Radek Matula. „Myslím si, že to bude velmi využívané turisty, protože už před lety čeští turisté začali objevovat Zakarpatí,“ poukázal na dobu ještě před invazí. Zájem o cestování mezi Českem a Ukrajinou dál rostl a podařilo se podle něj dokončit projekt, o kterém jednali dlouhé měsíce. Zatímco ze Lvova navazují vlaky do Kyjeva, tady jde o oblast, která je podle něj pro Čechy zajímavá i z historického hlediska.  

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Dobré by to mohlo být třeba i pro podnikatele. „Čím víc bude vlaků jezdit dál do hloubi Ukrajiny, tím víc podnikatelů tam bude jezdit a tím víc byznysu se bude dělat,“ sdělil Kopečný. Vyloučit to nemůžeme ani podle Matuly. Organizátoři věří, že linka bude fungovat i po válce.

Ve vlaku lidé dostanou večeři – bulgur nebo kuře na kari – a v noci musí dodržovat noční klid. Následuje kolem šesté hodiny ranní zastávka v Košicích a snídaně: sladký croissant a bagel. Zdržení pak může nastat na hranicích, kde je potřeba sedět v kupé na místech. S čekáním v autě nebo autobuse se to ale srovnat nedá. Ve druhém případě může i teď jít až o 12 hodin. Občané Evropské unie tady potřebují pas, lidé s ruským pasem musí doložit, že pochází z okupovaného území a občanský průkaz stačí Ukrajincům pod dočasnou ochranou. A kolem 10:30 jsou na nádraží v Čopu.

Vlak byl skvělý hlavně v porovnání s autobusem, ve kterém jsme na hranici čekali hodiny. Míříme do našeho rodného Záporoží navštívit mého otce a bratra, neviděla jsem je dva roky. Strávím tam jedenáct dnů, brácha má totiž prázdniny. Budeme si užívat čas s rodinou,“ řekla Blesku Alina (21) vycházející z vlaku.

Na nádraží už čekají taxikáři, dobře tu ale funguje i Uber. Jeden z řidičů před válkou dlouho pracoval v Česku, naposledy tam ale byl v prosinci 2021. Hrdě přiznává, že jezdí českou škodovkou. Druhý se svěřuje, že má syna ve válce. Taxikáři cestovatele mohou zavést do nedalekého Mukačeva nebo Užhorodu, z Čopu coby dopravního uzle ale míří na tato i další místa také vlaky. Přestože je Čop daleko na západ od fronty, ozvou se tady několikrát sirény.

Cestu do Mukačeva vyzkoušela i autorka tohoto textu. Po cestě bylo možné všimnout si velikonoční výzdoby u bran domů, ve výlohách obchodů byly vidět velikonoční bochánky s názvem „paska“. Také mukačevský hrad Palanok teď zdobí „vyzub“. „Proč raději neopravili silnici,“ mračí se taxikář.

Mnoho lidí nasedlo i na vlak z Čopu do Prahy. „Jedu navštívit kolegu, mám zrovna dovolenou,“ svěřila se Blesku Olga (55) na nádraží v Čopu. „Jsme z Dnipra a jela jsem za zubařem, teď se vracím. V Praze žiju od začátku války,“ řekla Marina (24). „Tady to jde, ale od Kyjeva dál je to zlé,“ poznamenala jiná mladá žena, maminka dvou dětí. Její muž žije v Česku dlouhá desetiletí, po začátku války za ním i s potomky přijela. Dcera si zvykla, chlapeček má ale stále rád Ukrajinu, kde navíc pořád mají dům. Proto se žena občas vrací.

Video  Český velvyslanec v Kyjevě: Ukrajinci se cítí zklamaní. Za pomoc Čechů jsou ale velmi vděční  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa